Disney verbreekt banden met YouTube-ster wegens antisemitische grappen

Een dochteronderneming van Disney heeft haar samenwerking met Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, de grootste en best betaalde ster op YouTube, stopgezet. Dat heeft een woordvoerder van de entertainmentgroep verklaard. Antisemitische grappen en nazi-referenties in zijn filmpjes deden de Zweedse YouTube-ster de das om.

In negen recente video's van de 27-jarige Zweed zijn antisemitische of nazi-gerelateerde beelden of boodschappen te zien. Zo is in één van de fimpjes te zien hoe twee Indiase mannen een bordje omhooghouden met daarop de tekst 'Death to all jews' (dood aan alle joden, red). In een andere video voert PewDiePie dan weer een man op die verkleed is als Jezus, en zegt dat Adolf Hitler niets te verwijten valt.

Voor Maker Studios, de dochteronderneming van Disney waar Kjellberg een beroep op deed voor de productie van zijn video's en de verkoop van merchandising, waren de aangebrande grappen reden om alle samenwerking met de Zweed te verbreken. "Felix is duidelijk te ver gegaan in dit geval", verklaarde een woordvoerder van Maker Studios aan The Wall Street Journal.

Kjellberg wilde met het filmje met de twee Indiërs naar eigen zeggen aantonen dat de moderne wereld "gek" geworden is. Hij zou de twee mannen gecontacteerd hebben via de website Fiverr, waar mensen iemand kunnen inhuren om kleine klusjes uit te voeren. "Ik heb iets gekozen dat me echt absurd leek, omdat ik wilde zien of de mensen op Fiverr echt om het even wat zouden doen voor vijf dollar", zei Kjellberg.

PewDiePie heeft meer dan 53 miljoen 'abonnees' op zijn YouTube-kanaal. In zijn video's speelt hij games of geeft hij commentaar op de internetcultuur. De filmpjes zijn intussen bijna 15 miljard keer bekeken.

Dit artikel maakt/laat mij

  • 0
  • 0
  • 1
  • 2
  • 1

Lees ook