Almodóvar: "Winnende film moet ook effectief op grote scherm komen"

Als het van Cannes-juryvoorzitter Pedro Almodóvar afhangt, moet de winnende film ook effectief in de bioscoop te zien zijn. Daarmee kant de cineast zich tegen twee Netflix-films die dit jaar kans maken op de Gouden Palm.

Net voor de aftrap van de 70e editie van het filmfestival van Cannes gisteren, hield juryvoorzitter Almodóvar tijdens een persconferentie een pleidooi voor de bioscoopervaring. Er bestaat controverse rond twee Netflix-films die in de officiële selectie zijn opgenomen: "Okja" en "The Meyerowitz Stories". Die zijn alleen door abonnees van de streamingdienst te zien en zouden "de geest van het grootste en belangrijkste filmfestival ter wereld ondergraven", aldus de Franse vereniging van bioscoopuitbaters.

"Ik ben niet bang dat Netflix en bioscoop niet naast elkaar kunnen bestaan", zei de Spaanse filmregisseur. "Ik omarm ook elke nieuwe manier om beeldkunst te beleven. Maar ik ben er wel bang voor dat de nieuwe generatie vergeet wat het is om een film op een groot doek te ervaren, om gehypnotiseerd te worden door het grote witte doek."

"Netflix is niet voor iedereen toegankelijk", gaat Almodóvar verder. "Als wij een titel bekronen, dan moeten mensen naar een bioscoop kunnen gaan om die film te bekijken. Het scherm moet niet kleiner zijn dan de stoel waar je in zit. Je moet overdonderd kunnen worden, je moet je klein en nietig kunnen voelen van de beelden die je te zien krijgt."

Vorige week liet het filmfestival al verstaan dat het met ingang van volgend jaar haar reglement zal aanpassen. Alleen films die in de Franse bioscopen vertoond zullen worden, komen nog in aanmerking voor een nominatie. De twee Netflix-films maken dit jaar dus wel kans op een Gouden Palm, en dat zint de juryvoorzitter niet.

De meningen van de jury is echter verdeeld. Amerikaans acteur Will Smith en Frans actrice Agnès Jaoui nuanceren de stelling van hun voorzitter. "Ik heb kinderen van 16, 18 en 24 jaar. Ze gaan twee keer per week naar de bioscoop en bekijken Netflix", aldus Smith. Jaoui onderstreept dat "men niet kan negeren dat de technologie vooruitgang boekt". Volgens Jaoui mag men de regisseurs van de films niet bestraffen, wel dat Netflix werk te verrichten heeft.

De jury van het filmfestival deelt zondag 28 mei de Gouden Palm uit. In die jury zitten ook nog regisseurs als Paolo Sorrentino, Maren Aden, Park Chan-wook, Gabriel Yared en actrices als Jessica Chastain en Fan Bingbing.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk een pak series en films rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!
Dit artikel maakt/laat mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook