Luc Besson's filmschool tijdelijk dicht


De werkwijze van de school wordt herzien vanwege een gebrek aan financiële steun.


Medewerkers van de filmschool van de Franse regisseur Luc Besson in Frankrijk sluiten tijdelijk de deuren om te "reorganiseren" als gevolg van financiële problemen. De regisseur van Lucy lanceerde L'Ecole de la Cite in 2012 in zijn EuropaCorp filmstudio, net buiten Parijs, met als doel 30 studenten met verschillende achtergronden per jaar te laten deelnemen aan een gratis twee jaar durend programma om alles over filmmaken te leren.

Kandidaten voor de opleiding dit jaar deelden echter onlangs op sociale media details van hun afwijzingsbrieven, waarin werd uitgelegd dat er dit najaar geen instroom van studenten zou zijn. De school kwam opnieuw in het nieuws op Maandag toen stichtend directeur Laurent Jaudon aankondigde hij met onmiddellijke ingang de faciliteit verliet, schreef The Hollywood Reporter.

Een woordvoerder van het EuropaCorp-bedrijf van Besson heeft bevestigd dat de werkwijze van de school wordt herzien vanwege een gebrek aan financiële steun, waardoor studenten die zich in 2017 hebben ingeschreven in september niet in de klas zullen zitten.

"Wegens ontoereikende staatsfinanciering en omdat de privéschenkingen niet op het noodzakelijke niveau zijn, moet de school de voorwaarden voor financiële balans herdefiniëren," zeiden zij voegden in een verklaring.

Sinds de opening is L'Ecole de la Cite gefinancierd door donaties van leidinggevenden bij een aantal sponsors, waaronder de luxemerk Kering en het Franse zender TF1, maar de financiële bijdragen zijn aanzienlijk gedaald sinds het eerste jaar dat de school actief was, van 2,1 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) tot slechts 210.000 dollar (180.000 euro) vorig jaar.

Besson heeft zelf nog geen gegeven, maar het is het zoveelste drama dat hij heeft moeten doorstaan, nadat hij was beschuldigd van seksueel wangedrag van een aantal vrouwen.

Actrice Sand Van Roy diende voor als eerste in mei een klacht in tegen de directeur van The Fifth Element. Zij beweerde dat hij haar had gedrogeerd en verkracht tijdens een vergadering in een hotel in Parijs, terwijl eerder deze maand vier andere, niet nader genoemde vrouwen in een artikel voor de Franse publicatie Mediapart hun vermeende ervaringen van ongepast gedrag tegen de 59-jarige beschreven. Besson heeft alle aantijgingen fel ontkend.

Ondertussen beleeft EuropaCorp ook financieel moeilijke tijden na de tegenvallende inkomsten van de sci-fi-film Valerian and the City of a Thousand Planets gestreden, die in de hoofdrol D DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, en Rihanna.

Cover Media/Novum Nieuws