Last Train Home (2009)

Niet te missen film

Wil je Last Train Home bekijken of herbekijken? Ontvang een herinnering wanneer dit programma wordt (her)uitgezonden op televisie

icon - /10
-/10
- -

Mijn beoordelingen

-/10

Duur: 87 min.

Documentaire van Lixin Fan over het Chinese echtpaar Zhang, dat zoals elke lente vanuit de fabrieksstad Guangzhou terugkeert om Nieuwjaar te vieren in het plattelandsdorp waar ze hun dochter zestien jaar geleden achterlieten: het lot van miljoenen families in het moderne China. De film werd onder meer bekroond met de IDFA Award voor lange documentaires. Elk voorjaar wordt het uitgebreide Chinese spoorwegnet letterlijk overspoeld door miljoenen migranten die vanuit de nieuwe industriegebieden terugkeren naar hun dorpen in de provincie om er met hun familie Nieuwjaar te vieren. Zonder commentaar... en in pure cinéma vérité-stijl brengt de Canadees-Chinese regisseur Lixin Fan het wel en wee van zo'n familie in beeld. Zestien jaar geleden verlieten vader en moeder Zhang de armoede van het platteland om hun geluk te beproeven in de nieuwe economische zones. Met het geld dat ze zouden verdienen, hoopten ze hun dochter Qin, die achterbleef bij haar grootouders, een betere toekomst te bezorgen. Ze keren nu terug voor Nieuwjaar en maken zich op voor het weerzien met hun dochter. En dat wordt een koude douche, want precies door hun afwezigheid beleeft Qin een eenzame en moeilijke adolescentie. In een daad van rebellie heeft ze zelfs de school verlaten. De Zhangs proberen hun dochter te overtuigen om op haar beslissing terug te komen. Zo niet, dan wacht ook haar een toekomst van harde migrantenarbeid. Last Train Home is een intiem en eerlijk portret van de sociale problemen die gepaard gaan met de economische ontwikkeling van China.

Cast & crew

  • Geregisseerd door: Lixin Fan
  • Producers: Zeitgeist Films
  • Talen: Chinees
  • Land: Canada, China, Verenigd Koninkrijk

Awards

  • Overzicht: 1 gewonnen en 1 genomineerd
  • Meest recent: Directors Guild of America Awards 2010, Outstanding Directorial Achievement in Documentary (Genomineerd)
play!
Pogram.Detail.Tab.Please wait while loading...