The Crown, een must voor liefhebbers van royalty en drama

De Netflix Original-serie The Crown gunt ons een blik in de luxueuze, elitaire levens van de Britse queen en haar gevolg.

Een man hoest bloed op in een wc en vraagt later aan zijn dokter of dat kwaad kan. Het is 1947, de toiletpot staat in Buckingham Palace en de zieke man is koning George VI. Zijn oudste dochter, prinses Elizabeth, staat op het punt te trouwen met Philip Mountbatten, een buitenlander die niet door iedereen even graag gezien wordt.

Zo begint The Crown, een nieuwe Netflix Original waarvoor kosten noch moeite gespaard zijn. De serie is met een budget van 130 miljoen dollar (jawel, je leest het goed) de duurste tv-serie ooit gemaakt. Maar daarvoor krijg je ook wat, gelukkig.

Leidt de koningin een luxeleventje? Een luxueus leven misschien wel, maar of die kroon nu altijd zo’n geschenk is? In The Crown zien we eerst en vooral hoe zwaar het koningschap weegt, en hoeveel de koninklijke hoogheden ervoor moeten opgeven. Want wat er privé ook gebeurt, “the Crown must always win”.

Elizabeth komt veel vroeger dan verwacht op de troon te zitten. Een jonge vrouw aan het roer van een land dat net zware klappen heeft gekregen: het begin van een nieuw tijdperk. Het eerste seizoen beslaat de eerste tien jaar van Elizabeths koningschap, en gunt ons een blik achter de gesloten deuren van Buckingham Palace. Elizabeth als koningin, moeder, echtgenote. We zien roddels en affaires, vetes binnen de koninklijke familie, rivaliteit tussen zussen, liefde tussen man en vrouw.

De serie is doorspekt met historische gebeurtenissen, zoals de herverkiezing van Winston Churchill, de kroning van de koningin, Elizabeth die weigerde haar zus te laten trouwen met de man van haar dromen … Maar toch ligt de focus meer op de mensen zelf, hun relaties, hun verlangens en angsten. We zien de vrouw achter de koningin.

Niets dan lof voor de cast. Claire Foy en Matt Smith schitteren als Elizabeth en Philip. Vanessa Kirby is geweldig als de flamboyante, maar jaloerse zus. John Lithgow maakt indruk als de oude, knorrige Winston Churchill.

Er werd immens veel aandacht (én geld) besteed aan de kleding in The Crown, en de jurken en kostuums zijn dan ook prachtig. Een team van meer dan vijftig mensen stond in voor de kleding van de acteurs en zorgde voor passende looks bij elk personage. Ontwerpster Michele Clapton (die eerder ook al aan de slag ging voor Game of Thrones) keek voor inspiratie naar de geschiedenis én naar haar eigen vintage exemplaren van Vogue. De bruidsjurk van Elizabeth is een exacte replica van de echte jurk uit 1947. Het kostte zeven weken en meer dan dertigduizend dollar om de jurk te maken. Ook de meer ‘alledaagse’ jurken van de queen zijn geïnspireerd op echte outfits. Prinses Margaret gold destijds trouwens als een echte fashionista en dat komt ook naar voren in de serie.The Crown is geen serie om te bingewatchen, eerder eentje om met mate van te genieten. Een of twee afleveringen per keer, ideaal om gezellig bij weg te zakken op een koude herfstavond.

Meer weten? Lees hier ons dossier over The Crown.

Het eerste seizoen van The Crown is nu beschikbaar bij Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Tv redactie

De redactie van Skynet TV geeft je originele tv-tips. Of het nu gaat om spraakmakende documentaires, spannende series, leuke tv-programma’s of straffe films… Dankzij de Skynet TV-redactie weet je wat voor boeiends er te zien is op tv. Zak lekker onderuit en geniet !

Dit artikel maakt/laat mij
  • 0
  • 1
  • 2
  • 0
  • 2

Lees ook