‘The OA’, een onaangekondigd meesterwerk van Netflix

Ze houden van verrassingen daar bij Netflix! Tot kort voor de lancering van ‘The OA’ was er absoluut niemand die wist dat ze een nieuwe serie klaar hadden. Niet het minste gerucht, tot op 14 december uit het niets de trailer opdook. Het mysterieuze gedoe van Netflix is geen toeval: deze reeks, geproducet door Brad Pitt, is een meer dan waardige opvolger van ‘Stranger Things’, de topreeks van deze zomer. We hebben alle acht de afleveringen bekeken en dit is wat wij ervan vinden.

Geen spoilers!

Alleen al door te zeggen wat de afkorting ‘The OA’ betekent zouden we het voor jou kunnen verpesten. Alles in deze originele Netflix-serie is bizar: het tijdsverloop, de verhoudingen tussen de personages, wat ze doen en de manier waarop ze met elkaar communiceren en elkaar zien. ‘The OA’ is zonder twijfel de meest indrukwekkende serie van 2016, een geweldig eindejaarscadeau.

Terug van weggeweest …

Om niks te verklappen van de plot beperken we ons tot de eerste minuten van de eerste aflevering van ‘The OA’: zeven jaar nadat ze is verdwenen, komt een jonge vrouw (de fenomenale Brit Marling) terug met mysterieuze krachten. Vroeger was ze blind, maar nu kan ze perfect zien. Op de vraag van haar familie en de FBI of ze ontvoerd werd, komt geen antwoord. In plaats van te vertellen wat er gebeurd is, neemt ze video’s op en probeert ze via internet contact te zoeken met andere mensen, wat haar verhinderd wordt.

‘Everything good in this world takes getting used to’

Niemand begrijpt wat ze doet. En dat roept vragen op, veel vragen, bij de mensen die haar graag zien en bij anderen die haar bedreigen of bewonderen. Er is een scène in de eerste aflevering met een kwaaie hond en een groep tieners die je in je stoel doet verstijven. Vanaf dat moment begint de serie je ofwel heel erg de keel uit te hangen of raak je hopeloos verslaafd en ga je maar al te graag in op de uitnodiging van hoofdpersonage Prairie Johnson: ‘I want you to close your eyes. I want you to imagine everything I tell you as if you're there yourself, as if you're with me, as if you are me’. En dan begint de magie te werken en word je meegezogen in de draaikolk, naar andere werelden en onvermoede dimensies.

Fascinerende trip

Acht afleveringen lang laat je je meeslepen door het slimme spel van de scenaristen, ga je huiveren van al dat moois, en raak je verwonderd door de creativiteit die mensen aan de dag leggen in de strijd om te overleven (‘We all died more times than I can count’). Je gaat op in een hypnotiserend ballet, een tribale dans, een revelatie: dat empathie de wereld kan veranderen.

‘The OA’ is nog straffer dan ‘Stranger Things’ (het jarentachtigsfeertje raak je misschien rap beu) en is de tegenpool van series als ‘The Walking Dead’ en andere bloederige saga’s die maar door blijven ploeteren.

Brad Pitt moet het potentieel van ‘The OA’ hebben aangevoeld en besloot te producen. Dank u meneer Pitt, voor deze ijzingwekkende odyssee, deze spirituele, sensuele ode aan de vrijheid.

‘The OA’, met Brit Marling, Emory Cohen (‘Brooklyn’), Scott Wilson (‘The Walking Dead’), Phyllis Smith (‘The Office’), Jason Isaacs (‘Harry Potter’, ‘Dig’), Alice Krige (‘Star Trek: First Contact’), Patrick Gibson (‘The Tudors’), Brendan Meyer, Ian Alexander en Brandon Perea. Regisseur: Zal Batmanglij. Producers: Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner en Sarah Esberg (de producers van ‘12 Years a Slave’) en Michael Sugar (‘True Detective’) en Brit Marling en Zal Batmanglij.

‘The OA’, originele Netflix-serie, 8 afleveringen, exclusief te bekijken bij Netflix. Lanceer Netflix op Proximus TV via het ‘op aanvraag’-menu.

Tv redactie

De redactie van Skynet TV geeft je originele tv-tips. Of het nu gaat om spraakmakende documentaires, spannende series, leuke tv-programma’s of straffe films… Dankzij de Skynet TV-redactie weet je wat voor boeiends er te zien is op tv. Zak lekker onderuit en geniet !

Dit artikel maakt/laat mij
  • 0
  • 4
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook