Jennifer Lawrence reageert op kritiek over vermeend seksisme in 'Passengers': "Had script beter moeten doorgronden"

In een interview in Vogue werd Lawrence geconfronteerd met de kritiek op de sciencefictionfilm 'Passengers' uit 2016, waarin de populaire actrice een passagier speelt in een ruimteschip dat onderweg is naar een kolonie op een andere planeet. Critici noemen de film "beangstigend" omwille van de seksistische elementen in de plot. Lawrence erkent dat ze het script beter had moeten onderzoeken alvorens in het project te stappen.

De trip duurt 120 jaar, een periode waarin de passagiers van het ruimteschip in zogenoemde 'hyperslaap' verkeren: een soort winterslaap waarin het lichaam nauwelijks veroudert, om zo de lange reis te overbruggen. Door een technische fout ontwaakt Jim (Chris Pratt) 90 jaar te vroeg. Omdat hij vreest de rest van zijn leven moederziel alleen te moeten doorbrengen wekt hij Aurora (Jennifer Lawrence) en vertelt haar dat ook zij wakker werd door een technische fout. Vervolgens ontwikkelt zich een romance, waarna Jim wroeging krijgt omwille van zijn groteske leugen.

Critici noemen het wekken van Aurora een "egoïstische en behoorlijk beangstigende daad". Producer Neal Moritz gaf te kennen dat het testpubliek aanvankelijk geen commentaar had, maar dat veranderde een paar dagen voor de eerste recencies van de film verschenen: "Een recensent schreef dat we date rape (verkrachting tijdens een date of in een relatie, red.) rechtvaardigden", aldus de man in een interview met Entertainment Weekly. "Ik was verbijsterd. Tijdens de screenings had niemand ooit die opmerking gemaakt. Die commentaar werd door de media opgepikt en het werd het mantra dat iedereen met de film associeerde."

Hoewel Lawrence zegt trots te zijn op de film, is ze het eens met de critici die stellen dat de film had moeten openen met Aurora die wakker wordt. "Ik ben ontgoocheld in mezelf dat ik dat over het hoofd gezien heb", zegt ze in Vogue. "Ik vond het script mooi en gewaagd: een complex liefdesverhaal. Ik ben helemaal niet beschaamd, maar ik wou dat ik sommige zaken wat meer onder de loep genomen had alvorens in het project te stappen."

Ondanks de negatieve kritiek bracht de film wereldwijd toch zo'n 303 miljoen dollar op.
Dit artikel maakt/laat mij
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook