Nieuwe docureeks 'Het Gezin' volgt acht families via camera's met persoonsdetectie

Op Eén gaat op 1 november 'Het Gezin' in première, een nieuwe docureeks waarbij het leven van acht gezinnen dag en nacht gevolgd wordt. Dat gebeurt niet door cameraploegen die fysiek in de woningen aanwezig zijn, maar door middel van een camerasysteem dat productiehuis Geronimo in samenwerking met de KU Leuven ontwikkelde. De camera's werken met persoonsdetectie en een computerprogramma zet de juiste camera aan wanneer een persoon op het punt staat een andere ruimte te betreden.

De acht gezinnen worden thuis tijdens hun dagelijkse bezigheden gevolgd, maar wel tijdens een belangrijke periode in hun leven. Zo is er de 16-jarige Noémi die aan een ernstige ziekte lijdt en op een wachtlijst staat voor een dubbele longtransplantatie, Sanne en Tom die na lang proberen zwanger geraakt zijn en een samengesteld gezin met vier kinderen dat naar een nieuwe woning verhuist.

"We hebben er bewust voor gekozen geen cameraploegen te gebruiken en zelfs geen zendwagens voor de woningen te plaatsen, maar alles te besturen vanuit onze redactie in Antwerpen", zegt eindredacteur Stefaan Ledeganck van Geronimo. "We hebben gezocht naar internationale voorbeelden, maar voor reality-tv waren die er niet. Persoonsdetectie wordt vooral voor veiligheidsdoeleinden gebruikt, maar de bestaande systemen leverden ons problemen op qua opslagcapaciteit of beeldkwaliteit. Door te kunnen voorspellen wanneer een persoon een kamer binnenstapt, missen we geen enkel belangrijk moment én kan de hoeveelheid materiaal toch beperkt worden."

De camera's worden indien nodig wel nog live aangestuurd door een redacteur, bijvoorbeeld om te focussen op de belangrijkste persoon in een conversatie. Ook in de wagens van de gezinnen werden camera's geplaatst.

'Het Gezin' is vanaf 1 november elke woensdag om 20.40 uur te zien op Eén. Tijdens elke aflevering worden een drietal gezinnen gevolgd.
Dit artikel maakt/laat mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0

Lees ook