Catherine Deneuve bekritiseert #MeToo in open brief

De Franse actrice Catherine Deneuve en een resem andere, maar minder bekende vrouwen waarschuwen in het huidige #MeToo-debat voor "het klimaat van een totalitaire maatschappij". "Verkrachting is een misdaad, maar hardnekkig of ongepast flirten is geen misdaad, en galant zijn is geen uiting van (mannelijk) chauvinistische agressie", zo luidde hun waarschuwing in een commentaartekst gisteren in de Franse krant Le Monde.

"Als vrouwen herkennen wij ons niet in deze vorm van feminisme, die onder de aanklacht van machtsmisbruik het gezicht toont van mannenhaat en haat tegen seksualiteit", luidt het voorts.

Onder de namen van het honderdtal vrouwen dat de tekst (onder-)schreef -kunstenaressen, wetenschapsters, journalistes ... - is ook die van schrijfster Catherine Millet.

Het MeToo-debat over seksisme en seksuele aanvallen op vrouwen bereikte zijn hoogtepunt na de onthullingen in oktober over het wangedrag van Hollywood-mogul Harvey Weinstein. Sindsdien ging amper een dag voorbij of nieuwe namen doken op, soms over zaken die dateren van decennia geleden.

In hun column schrijven Deneuve en co dat de discussie haar grote nut heeft gehad door een legitiem bewustzijn te scheppen over seksueel geweld tegen vrouwen. De tekst verdedigt evenwel "een vrijheid om iemand (amoureus) te benaderen, wat onontbeerlijk is voor de seksuele vrijheid" - zeg maar de vrijheid om een blauwtje te lopen.

#MeToo is volgens de filmdiva en haar geestesgenoten te ver gegaan door in de pers en op sociale netwerken "een campagne van aanklachten en openlijke beschuldigingen te lanceren", waar de beschuldigden meteen schuldig worden bevonden, zonder een recht op antwoord te krijgen. "Dat koortsachtig zoeken om de 'zwijnen' naar de slachtbank te leiden (...) dient in de realiteit enkel de belangen van de vijanden van de seksuele vrijheid, de religieuze extremisten, de ergste reactionairen en degenen die vinden dat vrouwen "bijzondere" wezens zijn, kinderen met het gezicht van volwassenen die bescherming zoeken".
Dit artikel maakt/laat mij
  • 4
  • 20
  • 0
  • 0
  • 51

Lees ook