Vlaanderen verwacht volgend jaar Kijkwijzer voor films te kunnen invoeren

Vlaanderen verwacht in 2019 eindelijk het Nederlandse Kijkwijzersysteem voor de filmkeuring te kunnen invoeren. De bevoegdheid kwam in het kader van de jongste staatshervorming naar de gemeenschappen.

Na de staatshervorming beslisten de gemeenschappen toch te proberen een gemeenschappelijk systeem uit te dokteren. Begin 2016 was er een overleg tussen de verschillende overheden. Vlaanderen stelde daar voor een licentie te nemen op de Nederlandse Kijkwijzer, een systeem dat werkt met een vragenlijst voor de aanbieders van films. De kijker krijgt dan met pictogrammen te zien of de film bijvoorbeeld seks, geweld of grof taalgebruik bevat. Er zit ook een leeftijdsclassificatie bij, maar vertoningen worden niet meer verboden voor jongeren.

Het overleg raakte echter in het slop, tot frustratie van de sector. De Federatie van Belgische Cinema's (FCB) en de Vereniging van Filmdistributeurs (VFDB) deden vorig jaar nog een oproep om samen te zitten en een duidelijk systeem uit te werken.

De Kijkwijzer zal worden aangekocht door de gemeenschappen, zegt Cultuurminister Sven Gatz vandaag. Hij hoopt het begin volgend jaar te kunnen lanceren. "Nieuw is ook dat een gemeenschap deze Kijkwijzer, nadat die in voege is getreden voor de filmsector, ter beschikking zal kunnen stellen van omroepen of eventuele andere media, wat een bredere toepassing van de Kijkwijzer buiten de bioscopen mogelijk maakt. In Vlaanderen willen we die mogelijkheid alleszins benutten."
Dit artikel maakt/laat mij
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 4

Lees ook