Nieuwe 'Star Wars' na minder dan twee weken al stopgezet in Chinese zalen © BELGA

Chinese bioscopen hebben beslist om 'The Last Jedi', de nieuwste film in de 'Star Wars'-franchise, niet meer te vertonen. Opvallend, aangezien de internationale kaskraker nog maar sinds 5 januari in de Chinese zalen te zien was. Dat meldt filmmagazine Hollywood Reporter.

'Star Wars: The Last Jedi' heeft sinds de oorspronkelijke release op 14 december wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar opgebracht. Een duizelingwekkend bedrag, maar de Chinese opbrengst van de film vertelt een ander verhaal.

Zelfs op 5 januari, de openingsdag van 'The Last Jedi' in China, bracht de film in de Chinese zalen maar 28,7 miljoen dollar op. Amper een week later was dat nog maar 2,4 miljoen. Voor een internationale kaskraker in een land met naar schatting 1,4 miljard inwoners zijn dat bedroevende cijfers. De totale opbrengst in China zou nog niet op 50 miljoen dollar komen. Ter vergelijking: 'The Force Awakens' wist in 2016 in hetzelfde land nog 124 miljoen binnen te halen.

Chinese cinema-uitbaters willen dan ook niet verder hun broek scheuren aan 'The Last Jedi', zo meldde Hollywood Reporter eerder deze week. "De film heeft veel slechter gescoord dan we hadden verwacht", zegt Jimmy Wu, voorzitter van de Chinese bioscoopketen Lumiere Pavilions. Wu ziet ook een mogelijke verklaring voor de flop: het gebrek aan vertrouwdheid met de eerdere 'Star Wars'-films. "Star Wars heeft hier geen traditie. Er is iets nieuws nodig om het Chinese publiek terug te winnen."