Twitteraar knipt alle mannen uit 'Saving Private Ryan': oorlogsfilm oogt plots erg vredevol © BELGA

Hoe tover je een gewelddadige, bloederige oorlogsfilm om tot een vredevolle film? Alle mannen eruit knippen, zo blijkt. Een Twittergebruiker voerde het experiment uit op het bekende oorlogsepos 'Saving Private Ryan'.

De Twitteraar die het filmpje postte, @LoganJames, zette er stevig de schaar in. Van de oorspronkelijke, 169 minuten lange film blijft zonder mannen nog maar een video van 2 minuten en 20 seconden over.

Het resultaat: geen wapengekletter, geen bloed, geen doden, geen dialoog zelfs. Wat van de met actie overladen film overblijft, zou zowaar een relaxatiefilmpje kunnen zijn. We zien kalme plattelandszichten, regendruppels op bladgroen en de branding van de zee. Op de achtergrond horen we enkel nog rustige muziek en het getsjirp van vogeltjes.

@LoganJames maakte het filmpje als antwoord op een eerdere herwerking van 'Star Wars: The Last Jedi' die al op het internet circuleerde. In die versie hadden 'mannenrechtenactivisten' het omgekeerde gedaan: in hun 46 minuten durende bewerking was geen enkele vrouw meer te zien. Die 'gedefeminiseerde' versie werd online vooral op negatieve commentaar onthaald.

Ook @LoganJames dacht er het zijne van. Hij postte zijn mannenloze versie van 'Saving Private Ryan' naar eigen zeggen "als antwoord op de sukkel die alle vrouwen uit #TheLastJedi' heeft geknipt."