Van straat geplukte acteurs leerden Matteo Simoni straattaal voor "Patser" © BELGA

"Mijn voorbereidingen voor de rol van straatboef Adamo waren erg intens, zeker in vergelijking met vorige rollen. Ik ben gecoacht door Nabil en Saïd, die de rollen van Volt en Yasser spelen in de film. We zijn goede vrienden geworden. Zij leerden me wat het is om als Marokkaan op te groeien in het Kiel, in Borgerhout, wat het is om in een tamelijk rechtse samenleving te leven. Hoe het is als religie een grote rol speelt in uw leven, ... Ze leerden me ook wat het is om iemand te worden in deze maatschappij", zegt Matteo Simoni, hoofdrolspeler in "Patser". "Want al gaat de film misschien over drugs, voor mij gaat het vooral over iemand die iets wil betekenen in de maatschappij, die respect wil krijgen van de mensen rondom hem."

Het was voor Simoni geen sinecure om de straattaal en Marokkaanse woorden aan te leren. "Qua basis is het taaltje van patser Adamo Antwerps, wat me wel wat bang maakte, want tot nu toe heb ik altijd Limburgers gespeeld. Ik heb op bepaald moment met de regisseurs gebeld, toen ze in de VS verbleven, om te vragen of ze het wel zagen zitten met mij, want ik zou nooit een Marokkaan worden, wat ik ook probeerde. Ze hebben me hun vertrouwen gegeven. Het was wel iedere dag zweten om de tekst uit mijn mond te krijgen. Ik heb een paar keer in mijn broek gepist om me de taal eigen te maken."

Voorts moest Matteo in zee met jongeren die geen acteerervaring hadden. "We hebben veel van mekaar geleerd. Zij hebben mij opgetild", zegt Simoni. " Mijn rol staat of valt met de mensen rondom mij. Ik ben Billal en Adil enorm dankbaar dat ze mij deze rol laten spelen, dat ik dit kan laten zien."

"Het was een intens, heftig project. Met Billal en Adil werken is ook hard zwoegen. Ze zijn zeer veeleisend, maar ze weten ook goed wat ze willen bereiken. Adil werkt meer op het scenario en Billal is meer met het beeld bezig. Het is een goed yin- en yang-gegeven tussen die mannen. Zij en ikzelf, we hebben mekaar ook uitgedaagd, want doordat ik wat ervaring heb opgedaan kom ik nu wat meer op voor mijn mening. We hebben dus vaak gebotst, maar het heeft tot een goed resultaat geleid, denk ik. Het is een echte auteursfilm geworden. De film geeft Ardils en Billals ademhaling weer."

Win een duoticket voor Patser!