Seksuele en reproductieve rechten centraal op Afrika Filmfestival © BELGA

Tijdens de 23e editie van het Afrika Filmfestival, van 20 april tot 5 mei in Leuven, wordt het thema van de seksuele en reproductieve rechten van de vrouw behandeld in diverse activiteiten. Het Afrika Filmfestival is een van de belangrijkste Europese festivals van films uit Afrika en zijn diaspora.

Voor het thema werkt het Afrika Filmfestival samen met organisaties zoals de vzw RoSa, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, UCOS... Er wordt ook een rondetafeldiscussie georganiseerd, net als, onder meer, een slam poetry-avond, workshops, een rondreizende bibliotheek en een fototentoonstelling van Plan International België.

Tijdens het festival is er veel aandacht voor films uit het noordelijke en zuidelijkste punt van Afrika, met name Tunesië en Zuid-Afrika. Tunesië is een land dat met vallen en opstaan de democratische weg tracht te bewandelen en toonaangevend is in de filmindustrie. Ook Zuid-Afrika heeft een zeer rijke filmindustrie.

In Kinepolis en Cinema Zed in Leuven worden meer dan 120 films vertoond met tal van Belgische, Europese en zelfs wereldpremières. Het festival opent met "Une saison en France" van Mahamat-Saleh Haroun en sluit af met "La Belle et La Meute" van Kaouther Ben Hania. Hoofdactrice Mariam El Farjani zal aanwezig zijn bij de slotvertoning.

Ook in 30 andere Vlaams-Brabantse steden en gemeentes worden films vertoond.