Deense prins Henrik wordt dinsdag bijgezet © BELGA

De Deense prins Henrik wordt dinsdag in intieme kring in Kopenhagen bijgezet. Hij wenste na zijn dood verast te worden, zei een woordvoerster van het paleis vandaag. De as van de overledene wordt verdeeld: een helft wordt op zee verstrooid, de andere helft wordt in een urne in de privétuin van paleis Fredensborg ten noorden van Kopenhagen bewaard.

De echtgenoot van koningin Margrethe II (77) was dinsdagavond op 83-jarige leeftijd in paleis Fredensborg gestorven. Afgelopen zomer had hij beslist, dat hij niet naast zijn vrouw in de kathedraal van Roskilde wilde begraven worden.

De bijzetting in intieme kring met slechts weinig genodigden in de kapel van paleis Christiansborg gebeurt naar wens van prins Henrik, aldus de woordvoerster. Hij krijgt dus geen staatsbegrafenis met staatshoofden en politici. Het publiek kan drie dagen lang afscheid nemen. Zijn gesloten kist zal van zaterdag tot maandag in de paleiskapel worden opgebaard. Donderdag wordt zijn stoffelijk overschot van paleis Fredensborg naar Kopenhagen gebracht.