Pano: hoe zinderen de aanslagen van 22 maart 2016 bij slachtoffers na? © VRT

Twee jaar na de aanslagen van 22 maart onderzoekt Pano in zijn reportage komende woensdag posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij slachtoffers van de aanslag.


Welke impact hebben de aanslagen van 22 maart vandaag nog? Mensen met PTSS dragen geen zichtbare lichamelijke letsels met zich mee, maar worstelen mentaal nog elke dag met dit onderbelicht fenomeen. Pano zoekt enkele slachtoffers op en spreekt met hen over hoe 22 maart 2016 hun leven veranderde.

Zo vertelt Petra, die de aanslagen zelf meemaakte maar gelukkig geen zware verwondingen opliep, over haar schuldgevoel:

Ik voel mij heel schuldig tegenover de mensen die daar zware verwondingen hebben opgelopen of gestorven zijn. Waarom ik niet en zij wel? Ik ben bang dat mensen denken dat ik overdrijf. Maar ik overdrijf niet. In zekere zin ben ik ook een slachtoffer. Maar ik denk dat de maatschappij dat niet zo ziet.”

Veel slachtoffers van de aanslagen worstelen nog steeds met angsten, nachtmerries en vereenzaming. Hulp zoeken is voor personen met PTSS vaak niet vanzelfsprekend.

“Ik heb al twee jaar het gevoel dat ik me constant moet verantwoorden bij controle-artsen en verzekeringen,”  zegt Katarina, die haar moeder verloor bij de aanslagen van 22 maart.
 

Samen sterk

Uit noodzaak zijn daarom initiatieven opgericht. Katarina vond een manier om vormen van PTSS te overkomen door toenadering te zoeken tot andere slachtoffers, en werd woordvoerder bij V-Europe. Samen sterk, samen vechten, zo luidt haar visie.

“Wij hebben niets fout gedaan. En toch moeten we onze rechten afdwingen. De medische kosten en rekeningen komen sneller dan de hulp van de overheid. Zo komen sommigen onder ons in armoede terecht. Dat kan toch niet?"

"Mocht zich opnieuw een dergelijke gruwelijke aanslag voordoen in ons land, dan is het enige wat wij zouden horen "er wordt aan gewerkt", maar dat "wordt aan gewerkt" duurt intussen al twee jaar."

Nochtans, wanneer slachtoffers met posttraumatische stressstoornis goed behandeld worden, is herstel mogelijk. Zo blijkt uit het onderzoek van Pano in het buitenland. Wat kan ons land daaruit leren?

Een reportage van Machteld Libert, Sara Van Boxtael en Sofie Vaes.

Pano, woensdag 21 maart om 21.25 uur op Eén.
Niet thuis? Je kunt dit programma live bekijken via je pc, laptop of smartphone, of opnemen met Proximus TV.