Nostalgie: de Italiaanse klassieker ‘La meglio gioventù’ in de Movies & Series Pass © Lumière

Een prachtig filmepos dat je zeker gezien moet hebben, nu beschikbaar in de Movies & Series Pass van Proximus TV!


'La meglio gioventù' vertelt het verhaal van de Italiaanse familie Carati vanaf het einde van de jaren zestig tot vandaag. Nicola en Matteo zijn twee broers die aanvankelijk dezelfde dromen, boeken en vriendschappen delen. Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst noodgedwongen een andere wending. Nicola beslist psychiater te worden, Matteo geeft zijn studie op en meldt zich aan bij de politie. 

De kleine en grote drama's uit het leven van Matteo, Nicola en hun familie lopen parallel met gebeurtenissen die de recente Italiaanse geschiedenis tekenden: de overstroming van Firenze in 1966, het gevecht tegen de Siciliaanse maffia, de grote voetbalmatchen van de Italiaanse nationale ploeg, de studentenprotesten, de terreur van de Rode Brigades, de Fiat-crisis...De film schetst niet alleen de geschiedenis van een familie, maar ook die van een land en zelfs een continent. Wie zich wil verdiepen in de Italiaanse geschiedenis doet er goed aan deze film alvast eens te bekijken. ‘La meglio gioventù’ is een historische film, verteld aan de hand van realistische, persoonlijke verhalen.

De soundtrack is prachtig, het verhaal innemend en aangrijpend. ‘La meglio gioventù’ werd geschreven door Sandro Petraglia en Stefano Rulli, en geregisseerd door Marco Tullio Giordana. In de cast zie je onder meer Luigi Lo Cascio (Nicola), Alessio Boni (Matteo) en Jasmine Trinc (Giorgia). Luigi Lo Cascio speelde in 2013 overigens mee in ‘Marina’, een film van Stijn Coninx met onder meer Matteo Simoni.

‘La meglio gioventù’ won tal van prijzen, waaronder deze van Beste Film in de sectie ‘Un Certain Regard’ op het Filmfestival van Cannes in 2003. De film werd uitgebracht in 2003, maar filmdistributeur Lumière bracht de film in 2015 in gerestaureerde versie opnieuw in de zalen.

Heb jij deze klassieker nog niet gezien? Grijp je kans en bekijk hem nu met de Movies & Series Pass van Proximus TV!

Tips: voor Tuttimus-klanten is de Movies & Series Pass inbegrepen. Ga er gezellig voor zitten, en zorg dat je de rest van de avond geen plannen hebt. Deze film duurt zes uur (twee delen van drie uur), maar de tijd zal voorbijvliegen!