George Clooney schrijft emotionele open brief naar studenten die strijden tegen wapengeweld © BELGA

"Jullie maken me weer trots op mijn land", zo schreef acteur en regisseur George Clooney naar de studenten van de middelbare school in Parkland, Florida, waar in februari 17 mensen de dood vonden toen een voormalige leerling in het schoolgebouw begon te schieten. De open brief verscheen vandaag op nieuwssite The Guardian US, die leerlingen van de getroffen school ontving als gastredacteurs.

De zoveelste schietpartij op een Amerikaanse school heeft het debat over de wapenwetten in de Verenigde Staten weer doen oplaaien, en deze keer scharen de studenten van de getroffen school zich massaal achter een nationale campagne die ijvert voor veiligere scholen en strengere wapenwetten. Morgen vindt de demonstratiemars 'March for Our Lives' plaats in hoofdstad Washington DC en elders in het land. Clooney en zijn vrouw Amal hebben 500.000 dollar gedoneerd ter ondersteuning.

In zijn open brief in The Guardian US feliciteert de gevierde acteur en regisseur de studenten met hun inspanningen. De online krant werd voor één dag overgenomen door de redactie van The Eagle Eye, het studentenkrantje van de Marjory Stoneman Douglas middelbare school, waar de schietpartij plaatsvond. Clooney heeft overigens bedankt voor een interview met de studentenkrant, omdat "de manier waarop jonge mensen het onderwerp nu onder de aandacht brengen bij volwassenen het meest efficiënt blijkt". "Iedereen zou trots zijn om gevraagd te worden voor een interview, maar het zou zoveel meer impact hebben als jullie alleen jonge mensen zouden interviewen", klinkt het.

Hij sluit zijn brief af met de de melding dat de studenten hem weer trots doen voelen op zijn land.