Steven Spielberg: "Netflix-films horen niet thuis op de Oscars" © BELGA

De gevierde regisseur Steven Spielberg heeft zich uitgesproken tegen het toelaten van Netflix-films op de Academy Awards. De 71-jarige cineast, bekend van kaskrakers als 'Jaws' en 'Jurassic Park', vindt dat de filmindustrie nu meer dan ooit onder druk komt te staan door de opkomst van streamingplatformen als Netflix. In een interview met het Britse ITV News stelt Spielberg dat "als een film gemaakt wordt met de bedoeling om een televisieformat te zijn, het product een tv-film is en geen bioscoopfilm".

In de marge van zijn promotietoer voor zijn nieuwe, futuristische film 'Ready Player One' heeft Spielberg het over het hertekende krachtveld tussen bioscoopreleases en televisiefilms. Tijdens zijn 50-jarige carrière zijn heel wat innovaties in de tv- en cinemawereld de revue gepasseerd, gaande van digitale camera's tot blu-ray, maar de filmmaker stond altijd kritisch tegenover de noodzaak van die technologische vernieuwingen.

Spielberg zweert bij de klassieke benadering van films maken en distribueren, en het meest recente mikpunt van zijn scepticisme zijn streamingplatformen als Amazon en Netflix. "Ik vind dat films die minder dan een week in de bioscoop vertoond worden, zoals sommige Netflix-producties, niet zouden mogen meedingen naar een Oscar. Eenmaal je een film maakt met het idee om het op tv uit te zenden, is het product een tv-film. Dan verdien je geen Oscar", aldus de Amerikaan.

"Televisie vormt tegenwoordig een duidelijk gevaar voor de bioscoopfilm", waarschuwt hij nog. Bij de release van zijn vorig exploot 'The Post' spoorde hij de kijkers nog aan om de film "in de bioscoop te gaan zien" en het "niet beschikbaar te maken op Netflix".

Afgelopen weekend nog kwam het nieuws dat Netflix-films voortaan uitgesloten worden van de competitie op het op het Filmfestival van Cannes.