Standbeeld van David Bowie onthuld © BELGA

In het Britse Aylesbury, ten noordwesten van Londen, is gisteren 's werelds eerste standbeeld van het in 2016 overleden rockicoon David Bowie onthuld. Dat meldt het Britse muziekmagazine NME. Een fan kwam met het idee en verzamelde het nodige geld via crowdfunding. De buste staat op de plaats waar Bowie voor het eerst optrad in de gedaante van Ziggy Stardust, begin jaren 70.

Twee jaar na zijn dood staat er een eerste standbeeld van Bowie. De sculptuur toont Bowie in de verschillende gedaantes die hij in de loop van zijn carrière aannam. De fan David Stopps was de drijvende kracht achter het initiatief: hij haalde op crowdfundingplatform Kickstarter 100.000 pond (zo'n 114.250 euro) op voor het beeldhouwwerk. Volgens Stopps is een derde van het gedoneerde geld afkomstig van buiten het Verenigd Koninkrijk.

Het standbeeld is vormgegeven door Andrew Sinclair. Het wordt verlicht, bevat een webcam en boven het beeld zijn speakers bevestigd. Elk uur tussen 9 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds zal een David Bowie-lied worden afgespeeld.

"Toen hij stierf in 2016 was er onmiddellijk een opwelling van emotie in het dorp. We hadden ons hier verzameld, en enkele dagen later stond hier 2000 man. We dachten toen al aan een monument om David Bowie te eren", vertelde Stopps aan de krant The Telegraph.