De Franse actrice Stéphane Audran is vandaag op 85-jarige leeftijd ten gevolge van een ziekte overleden, zo heeft haar zoon Thomas Chabrol bekendgemaakt. Audran was de favoriete actrice van de Franse sterregisseur Claude Chabrol.

Audran was van 1954 tot 1956 met acteur Jean-Louis Trintignant en van 1964 tot 1980 met Claude Chabrol getrouwd. Ook na het einde van haar huwelijk met Chabrol bleef ze in zijn films spelen, in totaal een twintigtal.

Haar eerste rolprent met Chabrol was "Les Cousins" (1959). "Les Biches" (1969) behaalde een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn, Audran werd snel een emblematische figuur van de Franse cinema in de jaren zeventig.

Markant waren ook haar vertolkingen in "Les Noces Rouges" (Chabrol) en "Violette Nozière" (Chabrol), wat haar in 1979 een César voor de beste actrice opleverde.

Audran acteerde ook in een epos van Luis Buñuel, "Le Charme discret de la bourgeoisie", in 1973 goed voor een Britse BAFTA-prijs voor de beste actrice, en in "Vincent, François, Paul et les autres" van Claude Sautet.

In de jaren tachtig was ze te zien in onder meer "Coup de torchon" van Bertrand Tavernier, en enkele buitenlandse films zoals "Big Red One" van Samuel Fuller plus "Babettes gaestebud" van de Deen Gabriel Axel. Die kreeg in 1988 een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film en bracht Audran weer op het voorplan.