Steven Bochco, producer van "Hill Street Blues" en "NYPD Blue", overleden © BELGA

Steven Bochco, een van de meest gevierde tv-producers van de VS, is afgelopen weekend in Californië overleden. Dat meldt zijn familie. Bochco, die stierf aan de gevolgen van kanker, werd 74.

Hij werd vooral bekend als producer van series die zich voornamelijk afspelen in politiekantoren en rechtbanken, waaronder "Hill Street Blues" en "NYPD Blue". Een van de grote verdienstes van Bochco was dat hij het traditionele format van dergelijke series compleet omgooide en elementen uit soapseries -zoals verhaallijnen die doorlopen over verschillende afleveringen- mengde met een realistischere visuele stijl en dito taalgebruik.

De carrière van Bochco kwam begin jaren tachtig van de grond met "Hill Street Blues". Tot dan was elke aflevering van een politiereeks opgebouwd volgens hetzelfde stramien, met een duidelijk begin en einde. De hoofdrolspelers waren ook telkens all-American heroes. Bochco bracht daar verandering in: hij liet verhaallijnen doorlopen over verschillende episodes en maakte van de personages echte mensen, met al hun kleine kanten. "Het idee van elke politiereeks tot dan toe was dat het privéleven van deze mensen hetgeen was dat gebeurde in de 23 uur van de dag dat we niet op tv zagen. Wij hebben dat binnenstebuiten gekeerd", zo zei de man daar ooit zelf over.

In 1986 slaagde Bochco erin zijn handelsmerk over te zetten op rechtbanken, met "L.A. Law".

In de jaren negentig scoorde Bochco hits met "Doogie Howser, M.D.", over een tienerdokter die moeite heeft heeft om een balans te vinden tussen zijn professionele en privéleven, maar vooral met "NYPD Blue". De serie, die twaalf seizoenen liep vanaf 1993, won talloze prijzen. Nochtans verliep de start van reeks niet zonder controverse, niet in het minst omdat Bochco had aangekondigd dat er zeer expliciet taalgebruik en naaktscènes verwacht mochten worden. Hij vond naar eigen zeggen dat kijkers als volwassenen moesten behandeld worden. De show, over politiedetectives van het 15de politiedistrict van New York, werd een hit op ABC en het duurde niet lang alvorens andere zenders het format kopieerden en overzettten naar andere omgevingen, zoals ziekenhuizen ("ER" op NBC).

Volgens sommige critici heeft de visie en stijl van Bochco het pad geëffend voor series als "The Sopranos" en "Breaking Bad".