"Guust Flater" vanaf morgen op het witte doek © BELGA

Na Robbedoes en Kwabbernoot heeft ook Guust Flater, de meest onbekwame en nonchalante kantoorbediende uit de stripwereld, zijn weg naar het witte doek gevonden in de eerste toegelaten bewerking van zijn knotsgekke avonturen. De film van de Franse regisseur Pierre-François Martin-Laval is een getrouwe adaptatie van de gags van de stripheld, die in 1957 werd gecreëerd door zijn Belgische geestelijke vader André Franquin, en komt woensdag in de Belgische filmzalen.

Een eerste film in 1981, "Fais gaffe à la gaffe!" (Guust Flater is Gaston Lagaffe in het Frans) was geïnspireerd op de stripheld van André Franquin, die in 1997 is overleden, maar mocht de namen van de personages niet gebruiken, enkel de grappen. Pierre-François Martin-Laval kreeg wel carte blanche van de erven Franquin. De Franse regisseur had eerder al twee adaptaties van stripreeksen verfilmd, met name "Les Profs 1 en 2" van Pica en Erroc (in het Nederlands "Beroep: Leraar", drie albums verschenen bij Ballon comics), waarvoor 7,5 miljoen mensen de kassa passeerden, en "Dokus: de leerling" van Zidrou en Godi (Lombard).

Terwijl de recente twee films over Robbedoes niet echt kaskrakers genoemd mochten worden, wordt van deze eerste speelfilm over de avonturen van Guust Flater veel verwacht. De vertolking van Guust Flater lijkt de jonge Franse acteur Théo Fernandez (19) op het lijf geschreven. Het zet een echte luie Guust neer, in zijn te kleine groene trui met rolkraag, zijn te korte jeans en blauwe espadrilles en rode sokken. De komiek werd bij toeval gerekruteerd tijdens een casting bij UGC, co-producer en distributeur van de film. Théo Fernandez was echt in slaap gevallen in de wachtzaal van het filmbedrijf en miste zijn beurt. Een voorbeeldsituatie in de geest van Guust Flater.