Chinese box office groter dan die van Noord-Amerika © BELGA

Voor het eerst hebben de Chinezen meer geld gespendeerd aan de bioscoopkassa's dan alle inwoners van Noord-Amerika samen. Dat blijkt uit cijfers die enterainmentmagazine Variety heeft verzameld.

De totaalomzet van Chinese cinema's kwam het afgelopen kwartaal op 20,2 miljard yuan, omgerekend 2,61 miljard euro. De Noord-Amerikanen kochten in totaal 2,89 miljard dollar, ofwel 2,35 miljard euro, aan filmkaartjes. China stoot daarmee voor het eerst in de geschiedenis de Amerikanen van de troon als grootste bioscoopmarkt ter wereld.

Eerder was al voorspeld dat de filmindustrie in China Noord-Amerika zou overtreffen. Maar die 'machtswissel' werd uitgesteld toen een decennium van onafgebroken Chinese groei vastliep tussen midden 2016 en midden 2017.

Niet alleen gaven de Chinezen in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw meer uit aan cinemabezoekjes, in Noord-Amerika daalden de cijfers aan de box office ook nog eens met 3,7 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De recente verzwakking van de dollar ten opzichte van de Chinese renminbi maakte het contrast nog groter.

De patriottische oorlogsfilm 'Operation Red Sea' was in maart de best scorende film in China, met een opbrengst van 1,1 miljard yuan of 142 miljoen euro op één maand tijd.