De volgende Indiana Jones zou wel eens een vrouw kunnen zijn © BELGA

Regisseur Steven Spielberg vindt dat de tijd rijp is om zijn iconische personage Indiana Jones een make-over te geven. Hij sluit daarbij niet uit dat de actieheld in de toekomst wordt gespeeld door een vrouw. Dat zei hij gisteren in het Britse dagblad The Sun.

Het grote publiek kent Indiana Jones tot nog toe uitsluitend van de stoere, uitgesproken 'mannelijke' invulling die hooofdrolspeler Harrison Ford al decennialang aan de rol geeft. Dat zou in de toekomst wel eens drastisch kunnen veranderen, zo blijkt uit een gesprek van Spielberg met The Sun.

Ford gaf al in vier films gestalte aan Indiana Jones. De volgende film, verwacht in 2020, wordt wellicht zijn laatste. De filmreeks wordt echter wel voortgezet, dus de franchise moet op zoek naar een vervanger. Gevraagd of de beroemde actieheld in een latere film ook vrouwelijk zou kunnen zijn, knikt Spielberg instemmend. "We zouden de naam van Jones in Joan moeten veranderen. En daar zou niets mis mee zijn."

De regisseur wil de nadruk leggen op het belang van gendergelijkheid en verwijst daarvoor naar de sterke vrouwen in zijn leven. "Mijn moeder was sterk. Ze had een stem, ze had een zeer sterke mening. Ik heb veel geluk gehad dat ik werd beïnvloed door vrouwen, van wie ik er een aantal doodgraag heb gezien - mijn moeder en mijn vrouw."