Ook Vlaamse series populair bij bingewatchers © Kris Dewitte / deMENSEN

Bingewatching of marathonkijken, meerdere afleveringen van een serie na elkaar bekijken, is internationaal al enkele jaren een fenomeen. Het lijkt erop dat Vlaanderen de boot niet gemist heeft en er ook stevig op los bingt. Dat blijkt uit cijfers van Telenet.

"Het kijkgedrag van de Play en Play More kijkers van de laatste drie jaar toont aan dat de Vlaamse series helemaal niet moeten onderdoen voor internationaal gerenommeerde reeksen als "Game of Thrones" en "The Walking Dead". De gloednieuwe Vlaamse reeks "De Dag", geschreven door Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, bevestigt deze trend." De eerste cijfers tonen aan dat de serie volop wordt gebinged. 78 procent van de kijkers verslond in de eerste week vijf of meer afleveringen na elkaar.

De Vlaamse seriekijker kiest opvallend vaak en steeds sneller voor series uit eigen land. De laatste drie jaar verdubbelde het aandeel van Vlaamse series van 22 procent naar 41 procent. Zo prijkt "Chaussée d'Amour" op de eerste plaats van meest bekeken series. De klassieker "FC De Kampioenen" nestelt zich voor "The Walking Dead" op een tweede plek en "Gent West" klopt "Game of Thrones" voor plaats vier. De moordmysterie "Revenge" sluit de top zes.

De Vlaamse seriekijker houdt het niet langer bij één aflevering per dag. Zo goed als iedereen kijkt twee of meer afleveringen van één van deze Vlaamse series na elkaar. Bijna 90 procent van de kijkers kijkt minstens drie afleveringen na elkaar, 70 procent kijkt vier aflevering na elkaar en net 50 procent verslindt vijf afleveringen of meer na elkaar. Eénmaal twee afleveringen gezien, is de kijker 'verslaafd' en kijkt maar liefst 72 procent de volledige serie uit. Meer dan 50 procent kijkt deze Vlaamse series zelfs binnen de week uit, aldus de cijfers van Telenet.