"Todos lo saben" van Asghar Farhadi opent Cannes 2018 © BELGA

Editie 2018 van het internationale filmfestival van Cannes opent op 8 mei met de vertoning van "Todos lo Saben" (Everybody Knows), de nieuwe film van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Dat hebben de organisatoren van het festival, dat aan zijn 71ste editie toe is, vandaag bekendgemaakt. De Spaanstalige film, een psychologische thriller, pronkt met acteurs als Penelope Cruz, Javier Bardem en Ricardo Darín, en maakt deel uit van de officiële selectie. Het is van 2004, met "La Mala Educacion" van Pedro Almodovar, geleden dat in een openingsfilm in Cannes een andere taal wordt gesproken dan Engels of Frans.

"Everybody Knows" is de achtste langspeelfilm van de 45-jarige Iraniër, die al tweemaal de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film veroverde: in 2011 met "A Separation" en in 2016 met "The Salesman". In zijn jongste film staat een zekere Laura centraal, een Spaanse die met man en kinderen in Buenos Aires woont. Hun bestaan komt op de helling wanneer Laura ter gelegenheid van een familiefeest naar haar geboortedorp terugkeert.

Fahradi is een vaste waarde in Cannes. In 2013 won actrice Bérénice Bejo de prijs voor de beste actrice voor haar rol in Farhadi's "Le Passé". Met "The Salesman" won de regisseur de scenarioprijs én de prijs voor de beste mannelijke acteur (Shahab Hosseini). Cannes 2018 vindt plaats van 8 tot 19 mei. Volgende donderdag, 12 april, wordt de officiële selectie bekendgemaakt.