'Black Panther' eerste bioscoopfilm in Saoedi-Arabië na verbod van 35 jaar © BELGA

Het islamitische land Saoedi-Arabië zal de komende jaren maar liefst veertig bioscopen bouwen. Dat mag gerust opmerkelijk genoemd worden, vermits er in het land al 35 jaar een verbod heerst op bioscoopzalen. De eerste film die zal vertoond worden, is de huidige kaskraker 'Black Panther', zo schrijft Variety.

Het islamitische koninkrijk tekende recent een overeenkomst met Amerikaanse bedrijf AMC Entertainment om op vijf jaar tijd veertig filmhuizen te openen. De eerste opent op 18 april al de deuren in de hoofdstad Riyad. Het wordt meteen een pareltje van een complex, met 600 leren zetels, een orkest, balkonetages en marmeren toiletruimtes.

De eerste film die op 18 april zal vertoond worden is 'Black Panther'. De zwarte superheldenfilm zit al bijna aan 1,3 miljard dollar wereldwijd.

De terugkeer van de cinema in het islamitische koninkrijk is onderdeel van enkele ambitieuze economische en sociale hervormingen, die bekend staan onder de naam 'Vision 2030'. Recent raakte bijvoorbeeld ook bekend dat vrouwen in Saoedi-Arabië nu ook naar sportwedstrijden mogen gaan kijken en ook zelf met de wagen mogen rijden.

Zwarte superhelden geven ervan langs!