De in Antwerpen geboren, maar al sedert bijna 30 jaar in Mexico-stad wonende kunstenaar-filmer Francis Alÿs (°1959) is door het filmmuseum EYE in Amsterdam bekroond met zijn jaarlijkse Art & Film Prize. Die wordt sinds 2015 toegekend aan een beeldend kunstenaar die werkt met bewegende beelden, met andere woorden: een kunstenaar in het grensgebied tussen beeldende kunst en film. Alÿs is, na Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing de vierde winnaar van de met 25.000 Britse pond gedoteerde prijs. Dat meldt Art Media.

Alÿs verwierf bekendheid met zijn films, foto's, tekeningen, video's en performances. Zo liep hij ooit negen uur lang door de Mexicaanse hoofdstad met een blok ijs aan het been. Die gebeurtenis werd vastgelegd in de video 'Paradox of Praxis: Sometimes Making Something Leads to Nothing' (1997). Het mooie aan de bekroning voor Alÿs is dat hij zelf zegt weinig van het medium film te kennen. "Ik vind film fantastisch, maar het is niet mijn taal", zei hij in 2013 in een interview met ARTnews.

"Conceptueel kunstenaar Francis Alÿs gaat uit van een erg poëtische en fantasierijke gevoeligheid in het observeren en aftasten van politieke en sociale realiteiten, zoals degene die je tegenkomt langs nationale grenzen en in conflictzones", zo prees directeur Sandra den Hamzer de laureaat. De jury was volgens haar "zwaar onder de indruk van (Alÿs') oprecht en doorvoeld werk dat zijn persoonlijke en soms speelse exploratie van steden en stedelijke omgevingen toont". Wat bij het werk van Alÿs niet vergeten mag worden, is diens zin voor humor.

Onder de juryleden was onder anderen de Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul.