Black Panther wordt eerste bioscoopfilm in Saudi-Arabië na 35-jarig filmverbod


AMC Entertainment is van plan om voor 2030 nog eens 100 bioscopen te openen in het Arabische land


Marvel-hit Black Panther is geselecteerd als de eerste film die te zien zal zijn in Saudi-Arabië nu het 35-jarige verbod op films officieel is opgeheven.

De kaskraker van regisseur Ryan Coogler over superheld Black Panther uit het mythische Afrikaanse land Wakanda zal geschiedenis schrijven als de film getoond wordt in de nieuwe AMC bioscoop in hoofdstad Riyadh. Italia Film Distributors heeft dat bevestigd aan Variety.

Black Panther verbrak sinds de release in februari verschillende records. Het is vooralsnog de meest succesvolle film van het jaar en zelfs de nummer vier in de lijst van meest succesvolle films ooit in de Verenigde Staten. Ook staat de film in het rijtje van de tien meest succesvolle films aller tijden wereldwijd, met een winst van meer dan $1.2 miljard.

De film zal te zien zijn in de nieuwe luxueuze Saudische AMC-bioscoop in het King Abdullah Financial District, met 600 leren stoelen, meerdere balkons, marmeren toiletten en een orkestbak. Het gebouw was aanvankelijk gemaakt om te dienen als symfonie concertzaal.

De leiders is Saudi-Arabië deden aan het begin van de jaren 80 films in de ban na het aannemen van strikte religieuze maatschappelijke normen in 1979. De huidige heerser in het land, kroonprins Mohammed bin Salman maakte een einde aan het filmverbod in december vorig jaar als onderdeel van zijn inspanningen om de Saoedische samenleving te veranderen. Zo is het sinds februari ook voor vrouwen toegestaan om auto te rijden, zonder toestemming van hun man.

In zijn plannen voor de komende jaren tot en met 2030 heeft kroonprins Salman ook plannen om de cultuur te hervormen met entertainment door het instellen van een autoriteit die comedy en sportevenementen organiseert.

AMC Entertainment is van plan om tot en met 2030 honderd bioscopen te openen in Saudi-Arabië

Cover Media/Novum Nieuws