Horrorfilm "A Quiet Place" prijkt bovenaan Amerikaanse box-office © BELGA

John Krasinski's horrorfilm "A Quiet Place" staat op de eerste plaats in de Noord-Amerikaanse box-office. De film overtrof met 50 miljoen dollar alle verwachtingen en scoort daarmee het op een na beste openingsweekend van 2018, na de 202 miljoen dollar die "Black Panther" opbracht.

In de film wordt een gezin gedwongen om in stilte te leven en zich te verbergen voor wezens die op geluid jagen. Regisseur John Krasinski speelt het gezinshoofd. De Britse Emily Blunt is, net als in het echte leven, met hem getrouwd. Het succes van "A Quiet Place" is volgens media-analist Paul Dergarabedian te wijten aan de huidige populariteit van het horrorgenre. "In Noord-Amerika brachten horrorfilms vorig jaar meer dan 1 miljard dollar op," zegt hij. Kyle Davies van Paramount, de studio achter "A Quiet Place", zegt op zijn beurt dat de mond-tot-mondreclame na het SXSW-festival verantwoordelijk is.

Steven Spielbergs sciencefictionfilm "Ready Player One" staat op nummer twee en bracht 25,1 miljoen dollar op drie dagen tijd en 96,9 miljoen dollar in twee weken. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die Exhibitor Relations gisteren deelde. De door critici beschouwd als Spielbergs testament, zit vol met special effects en verwijzingen naar zijn meest populaire films uit de jaren 80 en 90, zoals "E.T", "Jaws" en "Jurassic Park".

Die R-rated komedie "Blockers" van Kay Cannon met John Cena, Leslie Mann en Ike Barinholtz belandde op de derde plaats met een indrukwekkende 21,4 miljoen dollar. "We zijn enorm tevreden", aldus Jim Orr van Universal. "Kay Cannon en haar regiedebuut hebben het uitstekend gedaan en beter dan we verwachtten." In de film proberen drie ouders hun dochters te verhinderen hun maagdelijkheid te verliezen op hun galabal.

De eerste blockbuster van Marvel met een zwarte superheld in de hoofdrol staat na acht weken in de zalen op plaats vier, met 8,4 miljoen dollar opbrengsten tussen vrijdag en zondag. In totaal bracht "Black Panther" zo'n 665,4 miljoen dollar in het laatje. "I Can Only Imagine" sluit de top vijf af met 8,4 miljoen dollar op drie dagen tijd en 69,1 miljoen dollar op maandbasis.