Rechten op films van Charlie Chaplin en Buster Keaton vervallen in 2019 na 95 jaar © BELGA

Honderdduizenden boeken, films en musicals verliezen vanaf 1 januari 2019 hun auteursrechten en vallen vanaf dan dus onder het publieke domein in de Verenigde Staten. Dat meldt het Amerikaanse literaire tijdschrift The Atlantic. Het gaat om werken die voor het eerst verschenen zijn in 1923 in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer in twintig jaar dat zo'n grote verzameling werken naar het publieke domein verschuift.

Door verscheidene aanpassingen aan de Amerikaanse auteurswetgeving vanaf 1976 werd de periode waarin werken auteursrechtelijk beschermd zijn verlengd tot 95 jaar voor werken geproduceerd tussen 1923 en 1977. Dat betekent dus dat vanaf volgend jaar een groot aantal Amerikaanse boeken, films en muziekstukken vrij beschikbaar worden voor iedereen. Vanaf 1 januari 2019 wordt alles uit het jaar 1923 - waarvan de rechten niet verlengd werden - publiek domein, zoals enkele stomme films van onder meer Charlie Chaplin, Cecil B. DeMille en Buster Keaton.

In de lange lijst prijken een aantal klassiekers. Zo belanden enkele producties die destijds in de top tien van de Amerikaanse box-office stonden in het publieke domein: 'The Covered Wagon' van James Cruze, 'The Ten Commandments' van DeMille en 'The Pilgrim' en 'A Woman of Paris', beiden van Chaplin. De rechtenvrije lijst bevat enkele historische schatten, of wat dacht u van de zesdelige boekenreeks van Winston Churchill - 'The World Crisis' - gepubliceerd tussen 1923 en 1931, over de rol van de Britse staatsman in de Eerste Wereldoorlog.