Achttien films maken kans op Gouden Palm © BELGA

Voorlopig zijn 44 films opgenomen in de Officiële Selectie van de 71ste editie van het filmfestival van Cannes, maar de komende dagen zullen daar nog films bijkomen. Dat heeft directeur Thierry Frémaux vandaag bekendgemaakt. Van die films zitten er 18 in de competitie voor de Gouden Palm, de belangrijkste prijs.

De Spaanstalige film 'Todos lo saben' (Everybody Knows) van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi mag het filmfestival als openingsfilm op gang trekken.

Drie films in de competitie zijn van vrouwelijke filmmakers. 'The Girls of the Sun' van de Franse Eva Husson, 'Capharnaüm' van de Libanese Nadine Labaki en 'Lazzaro Felice' van de Italiaanse Alice Rohrwacher.

Van twee geselecteerde regisseurs is het niet duidelijk of ze in staat zullen zijn om naar Cannes te komen. De Iraanse regisseur Jafar Panah ('Three Faces') kreeg van de Iraanse autoriteiten een verbod opgelegd om films te maken. In 2010 werd hij als jurylid verwacht in Cannes, maar toen werd zijn toestemming om te reizen op het laatste moment ingetrokken door de Iraanse regering. De Russische regisseur Kirill Serebrennikov (Leto) werd door de Russische autoriteiten onder huisarrest geplaatst op verdenking van het verduisteren van filmfondsen. Eerder donderdag riepen de Russische onderzoekers op om zijn huisarrest te verlengen tot 19 juli. De organisatoren van het filmfestival zullen de Iraanse en Russische autoriteiten vragen de filmmakers toe te staan om hun werk te komen voorstellen.

Naast de 18 films in competitie, werden 15 films geselecteerd in de categorie 'Un Certain Regard', voor gedurfde films en jong talent. Ook de Belg Lukas Dhont werd hierin opgenomen met zijn speelfilmdebuut 'Girl'. Daarnaast zijn er nog twee films buiten competitie, twee in de categorie 'séances de minuit' en zeven in 'séances spéciales'.

De Gouden Palm ging vorig jaar naar 'The Square' van de Zweed Ruben Östlund. Voor de editie van 2018, die doorgaat van 8 tot 19 mei, werden 1.906 films bekeken.