Frans gerecht bevriest patrimonium van Johnny Hallyday in erfeniskwestie © BELGA

Een rechtbank in Nanterre nabij Parijs heeft vandaag in het conflict rond de erfenis van Johnny Hallyday het patrimonium van de Frans-Belgische oerrocker bevroren en zijn rechten als artiest onder sekwester geplaatst. Daarentegen krijgen zijn oudste kinderen David Hallyday (51) en Laura Smet (34) geen inkijkrecht op het nieuwe, postume, album van hun vader.

In een op 3 april 2014 in Frankrijk opgesteld testament heeft Johnny Hallyday, bij de burgerlijke stand bekend als Jean-Philippe Smet, al zijn bezittingen en rechten als artiest aan zijn laatste echtgenote, Laeticia, en hun twee geadopteerde minderjarige dochters nagelaten.

Maar volgens de oudste kinderen zondigt dit testament tegen de Franse wet die onterven niet toelaat. De twee willen dat 25 procent van het patrimonium van de op 6 december op 74-jarige leeftijd overleden rocker naar Laeticia gaat en dat de vier kinderen elk 18,75 procent krijgen.

Zijn laatste echtgenote zwaait met een in juli in 2014 in Californië opgesteld document. Die Amerikaanse staat laat toe naar wens een erfenis te verdelen.

In afwachting van een verder onderzoek van de zaak waren David Hallyday en Laura Smet naar de rechter getrokken om het hele patrimonium te bevriezen en inkijkrecht te krijgen op het nieuwe, 51ste en onafgewerkte, album van de rocker dat nog dit jaar moet verschijnen. Platenmaatschappij Warner weigert de twee kinderen dat inkijkrecht.