MOOOV Filmfestival 2018 gaat morgenavond officieel van start met de vertoning in Turnhout, Genk en Dilbeek van de Indonesische film "Marlina, the murderer in four acts". Woensdag zijn Brugge en Lier aan de beurt. Later volgen nog Beringen, Genk en Roeselare. Tot 30 april palmt het festival op acht locaties in Vlaanderen de bioscoopschermen in met een, zoals gebruikelijk, uitdagend programma van speelfilms (56), documentaires (10) en kortfilms (20) uit de hele wereld, maar ook met diverse evenementen en ontmoetingen met internationaal filmtalent. De focus ligt dit jaar onder andere op Brazilië, westerns -hoe een volbloed-Amerikaans filmgenre door cineasten uit het "Zuiden" wordt opgepikt - en "sterke vrouwen". "Marlina" is, niet toevallig, een feministische western. In Turnhout, Brugge en Sint-Niklaas komt de cineaste, Mouly Surya, haar film persoonlijk voorstellen.

Naast een uitgebreid programma van filmscreenings en Award-uitreikingen, organiseert MOOOV ook Industry Events en debatten over thema's als migratie, identiteit en vrouwenrechten. De Mooov-Oeuvre Award, die pas voor de tweede keer wordt toegekend, gaat dit jaar naar de Marokkaanse cineast Nabil Ayouch. Van Ayouch, die bekendheid verwierf met films als "Les Chevaux de Dieu" en "Much Loved", wordt zijn jongste film, "Razzia" (2017) vertoond. De Canvas Award, goed voor 15.000 euro, moet nog toegekend worden. Daarvoor zorgt een internationale jury. Het programma is opgedeeld in vijf categorieën: competitie, familiefilms, verhalen, ontdekkingen en documentaires.

Het festival brengt dit jaar een hommage aan de Turkse filmmaker Yilmaz Güney, die in 1984 op amper 47-jarige leeftijd overleed. Van hem wordt een gerestaureerde versie vertoond van "Yol", de film waarmee hij in 1982 de Gouden Palm won op het festival van Cannes. Voorts is er de documentaire "The Legend of the Ugly King" over het leven en werk van Güney.