Twee Vlaamse producties geselecteerd voor Quinzaine des Réalisateurs in Cannes © BELGA

Twee Vlaamse producties zijn geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs, de belangrijkste nevensectie van het filmfestival van Cannes. Het gaat om "Ce magnifique gâteau!" van Emma De Swaef en Marc James Roels, en "Our Song to War" van Juanita Onzaga. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vandaag laten weten.

"Ce magnifique gâteau!" is een historische animatiefilm. Het Gentse animatieduo Emma De Swaef en Marc James Roels brak internationaal door met "Oh Willy...", een korte animatiefilm uit 2011 die meer dan 80 filmprijzen binnenhaalde. "Ce magnifique gâteau!" vertelt in vier hoofdstukken het verhaal van vijf personages in het koloniale Afrika aan het einde van de 19de eeuw. Voor de stemmencast deden De Swaef en Roels een beroep op onder meer Jan Decleir, Wim Willaert en Sébastien Dewaele.

Juanita Onzaga werd geselecteerd met haar korte documentaire "Our Song to War". De Colombiaans-Belgische filmmaakster won in 2016 een VAF Wildcard met haar afstudeerproject "The Jungle Knows You Better Than You", een korte experimentele documentaire over een broer en zus die in de mystieke landschappen van Colombia op zoek gaan naar de geest van hun vermoorde vader. "Our Song to War" is een voortzetting van de 4x7-documentaire (op Canvas) "Rivier der Vergiffenis" die Onzaga in 2017 draaide en gaat over Bojaya, een plaats in Colombia die de littekens draagt van slavenhandel en extreem geweld.

In het verleden werden al verschillende Vlaamse films geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs, een onafhankelijk parallelprogramma van het internationaal filmfestival van Cannes dat opgericht werd na mei 1968. De laatste keer was in 2011 met "Blue Bird" van Gust Van den Berghe.

Vorige week raakte bekend dat met het speelfilmdebuut "Girl" van Lukas Dhont voor het eerst in 29 jaar een Vlaamse speelfilm is geselecteerd voor "Un Certain Regard", een onderdeel van de officiële selectie van het festival van Cannes voor gedurfde films en jong talent.

De Quinzaine des Réalisateurs loopt van 9 tot 19 mei.