Jongste seizoensfinale 'The Walking Dead' slechtst bekeken ontknoping sinds seizoen 1 © BELGA

Het gaat van kwaad naar erger met de eens zo gevierde Amerikaanse serie 'The Walking Dead'. De kijkcijfers zijn sinds het zesde seizoen in vrije val. Over het hele achtste seizoen bekeken lokte de zombieserie gemiddeld de helft minder kijkers dan in het vijfde seizoen. Met 7,9 miljoen kijklustigen tekende de seizoensfinale afgelopen zondag voor de slechtst bekeken ontknoping sinds het slot van het eerste seizoen in 2010, meldt entertainmentmagazine Deadline.

Negatieve recensies (met een user score van 4,8 op 10 op recensieplatform Metacritic en een gemiddelde van 7,2 op online databank IMDb) en dalende kijkcijfers: de eens zo populaire zombieserie 'The Walking Dead' ligt zelf bijna op sterven na dood.

Ooit was de serie, gebaseerd op de door Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard bedachte gelijknamige strip, een kijkcijfersucces: zo hield de première van het vijfde seizoen maar liefst 17,3 miljoen kijkers aan het scherm gekluisterd. Van seizoen 3 tot en met seizoen 7 zat het gemiddeld aantal kijkers per seizoen ruim boven de 10 miljoen. Tijdens het laatste seizoen verloor de show gemiddeld ruim 3 miljoen kijkers. Een nieuw seizoen is inmiddels al bevestigd, en spannender nog dan het verhaal is de vraag of de serie zich staande kan houden of verder zal wegzakken.

Toch valt er een lichtpuntje waar te nemen: het vierde seizoen van de spin-off van 'The Walking Dead', 'Fear The Walking Dead', nam zondag een vliegende start. Met 4,1 miljoen kijkers was het de beste opener sinds de start van het tweede seizoen in 2016.