Onderzoek naar 'Italiaanse Weinstein' wegens seksuele intimidatie © BELGA

Er loopt een onderzoek naar de Italiaanse succesregisseur Fausto Brizzi wegens seksuele intimidatie, zo meldt entertainmentmagazine The Hollywood Reporter vandaag. Drie jonge vrouwen klagen Brizzi aan: hij zou hen gedwongen hebben om seks te hebben met hem. De 49-jarige regisseur is verantwoordelijk voor enkele succesvolle komediefilms in zijn thuisland maar tuimelde vorig jaar - toen de #MeToo-beweging opkwam - van zijn voetstuk, toen een tiental vrouwen beschuldigingen aan zijn adres uitten. Het leverde hem de bijnaam 'Italiaanse Weinstein' op.

De drie vrouwen beweren dat ze uitgenodigd werden op het appartement van Brizzi om auditie te doen voor een rol, waarna die hen tot seks dwong. Twee van de drie aanklachten zijn volgens de Italiaanse wet echter al verjaard, gezien ze langer dan zes maanden geleden plaatsvonden. Voor de derde aanklacht is er naar verluidt een gebrek aan bewijs. Toch kwamen de vrouwen naar buiten met hun verhalen, omdat ze rechtvaardigheid wilden voor hetgeen ze hebben moeten doormaken.

Een uitspraak in de zaak wordt deze week verwacht. Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Brizzi schuldig bevonden zal worden, hebben de aanklagers nog een stok achter de deur via het aanspannen van een burgerlijke rechtszaak tegen Brizzi.

Tijdens een uitzending op de Italiaanse televisie over seksuele intimidatie vorig jaar in november kwamen tien vrouwen naar buiten met beschuldigingen aan het adres van Brizzi, waaronder ex-Miss Italië Clarissa Marchese en model Alessandra Guilia Bassi. De beschuldigingen gingen van ongevraagde massages tot fysiek geweld. Daardoor kreeg Brizzi van de Italiaanse media de bijnaam 'Italiaanse Weinstein' opgeplakt.

De korte verjaringstermijn op verkrachtingszaken in Italië lokt intussen heel wat verontwaardigde reacties uit in het land. Zo roept activiste en regisseur Asia Argento op om de "verouderde" wetgeving dringend te hervormen.

Brizzi heeft enkele kassuccessen gemaakt voor Warner Bros. Zijn regiedebuut 'Notte prima degli esami' ('de nacht voor de examens') werd vertoond op 50 nationale en internationale filmfestivals. De film leverde hem meerdere prijzen op, waaronder de Premi David di Donatello, de Ciak d'oro, de Telegatto, de Sky Award en de publieksprijs op het Festival van Annecy. In december bracht Warner Bros. zijn laatste blockbuster, 'Poor but Very Rich', nog uit ondanks de commotie rond zijn persoon, maar het verwijderde wel zijn naam van het promomateriaal. Het filmbedrijf weigert sindsdien om nog met hem samen te werken.

Brizzi zelf houdt vol dat hij nooit relaties onderhouden heeft zonder wederzijdse toestemming.