Zeven jaar na Hitler-opmerking is Lars von Trier terug op Filmfestival van Cannes © BELGA

De Deense filmmaker Lars von Trier is weer welkom op het Filmfestival van Cannes. Zeven jaar na zijn fel bekritiseerde passage waarin hij zijn sympathie uitdrukte voor Adolf Hitler mag hij zijn nieuwe film 'The House That Jack Built' voorstellen op het filmfestival, zo kondigde de organisatie vandaag aan.

De Gouden Palm van 2000 zal zijn nieuwste films weliswaar buiten competitie moeten tonen.

Ondanks zijn excuses volgend op zijn ongelukkige uitspraak werd Von Trier persona non grata verklaard op de Croisette, een nooit geziene sanctie op het Filmfestival. Zijn film 'Melancholia' bleef evenwel meedingen naar de Gouden Palm, en de actrice Kirsten Dunst behaalde zelfs nog de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol.

'The House That Jack Built' vertelt het verhaal van seriemoordenaar Jack, gespeeld dor Matt Dillon. Onder andere Uma Thurman en Sofie Grabol, bekend van 'The Killing', vertolken de rollen van Jacks slachtoffers.

Ander opmerkelijk filmnieuws uit Cannes: 'The Man Who Killed Don Quixote', het levenswerk van Monty Python-ancien Terry Gilliam, zal het festival afsluiten. Gilliam werkte zo'n twintig jaar aan het project, dat geplaagd werd door allerlei tegenvallers. De film dreigde even niet uit te komen door problemen met de producer, maar begin deze maand werd alles toch uitgeklaard.