Netflix overweegt overname bioscoopketen om films naar Oscars te loodsen © BELGA

Netflix overweegt de overname van een bioscoopketen, zodat films geproduceerd door het streamingplatform ook kunnen meedingen naar een Oscar. Dat meldt de Amerikaanse krant The LA Times. Om genomineerd te kunnen worden voor een Oscar moet een film minstens één week in een bioscoop in Los Angeles of New York City vertoond worden, maar de meeste bioscopen staan weigerachtig tegenover Netflix-producties. Het bedrijf wil daar nu een mouw aan passen door zelf bioscopen uit te baten.

Een van de criteria waar films aan moeten beantwoorden om zich te kwalificeren voor de Oscars is dat ze minstens één week in een bioscoop in Los Angeles of New York City te zien moeten zijn. En daar knelt het schoentje voor Netflix. Door de strategie van de streaminggigant staan de meeste bioscopen niet te springen om zijn films te draaien. De Netflix-films zijn namelijk ook te bekijken op het platform, waardoor de bioscopen vrezen dat ze minder bezoekers zullen lokken en dus minder omzet zullen draaien.

Nu Netflix naar verluidt meer zal investeren in eigen producties, wil het die inspanningen ook beloond kunnen zien met awards en onderscheidingen. Die geven films meer prestige, waardoor ze meer kijkers aantrekken.

Volgens LA Times keek Netflix onder meer naar bioscoopketen Landmark Theatres als mogelijke oplossing, maar bij nader inzien bleek de prijs te hoog. Het bedrijf zou nu op zoek zijn naar een andere kandidaat.