Oscarwinnares Natalie Portman trekt eind juni niet naar Jeruzalem om er de "Joodse Nobelprijs" in ontvangst te nemen. De 36-jarige actrice zegt de trip "om politieke redenen" af. "De meest recente gebeurtenissen in Israël heeft ze als extreem betreurenswaardig ervaren", citeerde de Genesis-stichting in New York gisteren (plaatselijke tijd) het management van Portman.

De Amerikaanse actrice is in Israël geboren. In 2011 won ze de Oscar voor beste actrice voor haar rol in de film "Black Swan" van Darren Aronofsky. In november vorig jaar raakte bekend dat Portman de Israëlische Genesisprijs voor 2018 krijgt. Ze wordt gelauwerd met die onderscheiding, ook wel bekend als de "Joodse Nobelprijs" en goed voor 1 miljoen dollar (omgerekend zo'n 862.000 euro), voor "haar maatschappelijke betrokkenheid en diepe gehechtheid aan haar Joodse en Israëlische wortels."

De Israëlische minister van Cultuur Miri Regev is 'not amused' met de beslissing van Portman en heeft al scherpe kritiek geuit. In de krant Jerusalem Post verwijt ze de actrice vandaag gezwicht te zijn voor de druk van de BDS-beweging, een wereldwijde campagne die op vreedzame wijze oproept tot een boycot van Israël.

Portman "sluit zich bij diegenen aan die het wonderlijke succes van de wedergeboorte van Israël als een verhaal van duisternis zien", aldus Regev, refererend naar een 'A Tale of Love an Darkness', het regiedebuut van de actrice uit 2015 dat in Israël werd gefilmd op basis van een roman van Amos Oz. Een parlementslid van de regeringspartij Likoed wil Portman zelfs de Israëlische nationaliteit afnemen.

De Genesis-stichting heeft al laten weten dat het gala eind juni in Jeruzalem wordt geannuleerd. De organisatie respecteert het recht om openlijk in te gaan tegen het beleid van de Israëlische regering, maar betreurt dat Portman "om politieke redenen" wegblijft van de ceremonie.

Bij massale protesten in de Gazastrook zijn sinds einde maart 35 Palestijnen gedood en honderden gewond geraakt door kogels van Israëlische militairen. Het is het meest bloedige geweld sinds de Gaza-oorlog van 2014. Volgens mensenrechtenorganisaties ging het Israëlische leger "buitensporig" te werk.