Natalie Portman zegt reis naar Israël af "om Netanyahu niet te steunen" © BELGA

Dat de Amerikaanse actrice Natalie Portman eind juni niet naar Jeruzalem reist om de belangrijke Israëlische Genesisprijs voor 2018 in ontvangst te nemen, was al bekend. Nu is ook duidelijk waarom ze niet aan de ceremonie wil deelnemen: Portman wil niet de indruk wekken dat ze de Israëlische premier Benjamin Netanyahu steunt, die op de prijsuitreiking een toespraak zou hebben gehouden. Dat schrijft ze vandaag op haar Instagram-account.

De in Israël geboren actrice krijgt de Genesisprijs voor "haar maatschappelijke betrokkenheid en diepe gehechtheid aan haar Joodse en Israëlische wortels". De onderscheiding, die ook bekendstaat als de 'Joodse Nobelprijs', is goed voor 1 miljoen dollar (omgerekend zo'n 862.000 euro). Het was de Genesis-stichting in New York die donderdag meldde dat Portman haar prijs niet in ontvangst gaat nemen. "De meest recente gebeurtenissen in Israël heeft ze als extreem betreurenswaardig ervaren", citeerde de stichting het management van Portman. De actrice zou zich op "politieke redenen" beroepen. Er werd meteen verwezen naar de doden en gewonden die het Israëlische leger de voorbije weken maakte in de Gazastrook.

Op Instagram maakt Portman vandaag duidelijk dat de Israëlische premier Netanyahu het probleem vormt. "Ik koos ervoor niet te gaan omdat ik niet de indruk wil wekken dat ik Benjamin Netanyahu steun", schrijft ze. Portman ontkent dat ze deel uitmaakt van de BDS-beweging, een wereldwijde campagne die op vreedzame wijze oproept tot een boycot van Israël. "Zoals veel Israëli's en Joden over de hele wereld, kan ik kritisch zijn over het Israëlische leiderschap zonder het hele land te willen boycotten. Omdat ik om Israël geef, moet ik een vuist maken tegen geweld, corruptie, ongelijkheid en machtsmisbruik", schrijft ze nog.