Wie denk jij dat De Mol is? © VIER

Dubbel pech voor Steve in de vijfde aflevering van De Mol. Het oudersdomsdeken van de kandidaten werd niet alleen ziek in een rollercoaster, hij moest op het einde ook nog eens het spel verlaten.


Eindelijk werd er wel nog eens geld verdiend: de pot werd aangedikt met 3.025 euro, terwijl er wel 17.000 euro te verdienen viel. We zitten dus nog altijd met een uiterst efficiënte mol. Met nog vijf overblijvende kandidaten wordt het ondertussen steeds duidelijker wie de saboteur in het spel is. Of toch niet? Wij zetten enkele theorieën over de deelnemers op een rijtje.

Bahador is De Mol omdat:
Bahador koos deze week resoluut voor Pascale in de eerste proef en zo voor het spel waarbij hij het meest kon saboteren. In de drive-in gaat hij er na 50 euro al vandoor met zijn vriendin. In andere afleveringen lijkt hij vaak twijfel te zaaien wanneer de kandidaten juist gaan antwoorden (zoals bij het afstand inschatten en de tequilaquiz). Als ze in aflevering twee op zoek moeten naar amuletten vindt hij het niet nodig om in galop te gaan en ook in het baseball maakte hij geen al te beste indruk. Liedjes herkennen en kippen vangen is ook geen kwaliteit en bij de cliffhanger kan hij samen met Lloyd niet het juiste antwoord geven.

Bahador is niet De Mol omdat:
In de Mexican stand-off schiet hij Lloyd af die voor pasvragen koos. Als hij als mol zou weten wie welke keuze maakt, zou hij om de proef te doen mislukken eerder voor iemand moeten kiezen die voor de winkelkar koos. In de vorige aflevering koos hij voor het partijtje lucha libre waarbij hij eigenlijk weinig invloed had op het slagen van de proef. Samen met Lloyd doet hij het niet slecht in de tequilaquiz en slagen ze erin een band tijdig te vervangen. Bij de koffertjes kiest hij voor 0 euro terwijl hij als mol ook geld had kunnen weggeven in ruil voor pasvragen. Als hij wist dat Jeffrey de afvaller was, was het ook slimmer geweest om hem wel een geldsom te laten nemen. Al kan het natuurlijk zijn dat de eliminatie door de pasvragen beïnvloed werd.

Joke is De Mol omdat:
Hoewel ze een fanatieke speelster lijkt, heeft ze nog maar bitter weinig geld opgebracht. En dat is toch wat een Mol moet doen? Door telkens voor pasvragen te kiezen, zorgt ze er vaak ook voor dat er geen geld verdiend wordt. Door Pascale af te schieten die voor de winkelkar koos, is ze ook zeker dat deze proef mislukt. In discussies voert ze vaak het hoge woord waardoor ze de andere kandidaten beïnvloed. Wanneer de waarde van geld moet ingeschat worden, gaat ze in de fout. Bij de cliffhanger haalt ze geen geld op om toch maar als eerste beneden te komen. Bij de boomstammetjes maakt ze een paar rekenfouten.

Joke is niet De Mol omdat:
In elk spel gaat Joke er helemaal voor. Wanneer ze samen met Steve in de doodskist ligt met de hoogste prijs, neemt zij het voortouw om de opdracht te laten slagen, hoewel ze het sleuteltje in haar zaklamp eerst niet opmerkt. Het feit dat ze altijd voor pasvragen kiest, kan ook gewoon betekenen dat ze in het spel wil blijven. In veel proeven maakt ze de een goede indruk: bij het herkennen van artiesten, het inbreken in een wagen, het vinden van het juiste pakje en in de escaperooms.

Lloyd is De Mol omdat:
In de Mexican stand-off schiet hij Steve af die voor de winkelkar koos, waardoor de proef sowieso mislukte. Al is dat ook niet zo'n rare beslissing als je weet dat Steve bij de koffertjes wel voor twee pasvragen koos. Bij de proef met de bakfiets neemt hij het voortouw bij de lucifers waardoor de opdracht twee keer mislukt en samen met Pascale blijft hij ook nog eens heel lang op de verkeerde locatie. Bij de escaperooms verliest hij de videogame en zo vijf kostbare minuten, want net na de deadline weet hij wél dat het witte huis gewoon in Washington staat. Hij schiet Joke af in aflevering twee, hoewel ze daarmee nog hadden kunnen wachten tot de anderen geld hadden binnen gebracht. Bij het basketbal en het baseball maakte hij geen te beste indruk.

Lloyd is niet De Mol omdat:
Hij kiest voor pasvragen in de Mexican stand-off terwijl de kans groter was dat de proef mislukte door voor de winkelkar te kiezen. Zelf is hij de enige die twee keer beschoten wordt: zo een goede leugenaar lijkt hij dus niet te zijn. In de drive-in haalt hij samen met Joke het meeste geld op. Het is ook Lloyd die Joke corrigeert in de boomstammetjes waardoor de rekensom tot een goed einde wordt gebracht. Bij het herkennen van de worstelgrepen geeft hij een juist antwoord. In de escape room is hij het die de groep Green Day herkent. Bij de koffertjes vertrouwen de kandidaten hem het meeste geld toe en besluit hij alles te houden, ondanks het aanlokkelijke aanbod aan pasvragen.


Pascale is De Mol omdat:
Als er proeven moeten verdeeld worden, weet ze altijd snel wat kiezen: Supersonicos, dat zal wel iets met snelheid zijn! Toevallig de proef waarmee het meest 'gemold' kon worden. Door nog een tweede keer naar het spiegelpaleis te gaan, verliezen ze kostbare tijd, al wordt de opdracht door haar strategie wel correct opgelost. Bij de lucha libre geeft zij het foute antwoord waardoor de proef mislukt. Bij de proef met de sombrero's slaagt ze erin om de juiste sombrero's uit het oog te verliezen wanneer Pieter Katrien roept. In de eerste aflevering oppert ze pas na aandringen van Steve dat ze Pamela Anderson is, leest ze bijna haar vraag niet tijdens de rotsafdaling en slaagt ze er niet in zich ze bevrijden uit haar graf.

Pascale is niet De Mol omdat:
Ze schiet Joke af in de Mexican stand-off terwijl die pasvragen kiest. Een logische keuze want het zou niet de eerste keer zijn dat die voor pasvragen gaat, maar niet logisch als mol. Zelf speelt ze het spel eerlijk: bij de koffertjes kiest ze niet voor pasvragen en ook in de Torre Latinoamericana offert ze zich op om snel uit te stappen. Bij het wegen van de zakjes snoep heeft ze de juiste strategie, al is dat uiteindelijk te laat.

Pieter is De Mol omdat:
Bij de drive-in is hij de enige die geen geld opbrengt, al lijkt hij oprecht verontwaardigd dat de rest het zo snel opgeeft. In de Mexican stand-off schiet hij Bahador neer, die voor de winkelkar koos. Samen met Jeffrey beantwoordt hij slechts één vraag juist in het theoretisch rijexamen. Hij koopt twee pasvragen bij de koffertjes, al lijkt hij vooral veel stress te hebben om het spel daar te moeten verlaten omdat hij "neen" heeft geantwoord op de vraag of de mol kinderen heeft.

Pieter is niet De Mol omdat:
Hij wordt als enige niet afgeschoten in de stand-off en krijgt dus het vertrouwen van zijn medekandidaten. Ook bij de kofertjes vertrouwden ze hem veel geld toe. Hij vindt snel de oplossing van de droedel. Hij stapt als eerste uit in de Torre Latinoamericano en heeft zo geen invloed op het spel, al is het wel onder zijn impuls dat er beslist wordt dat er voor de vrijstelling mag gegaan worden. In het baseball zorgt hij voor de enige homerun. Bij het 'wie ben ik'-spelletje vindt hij snel het juiste antwoord.