Natalie Portman legt terugtrekking prijs uit


Het besluit van de actrice leed tot veel controverse en zorgde ervoor dat ze donaties deed aan verschillende goede doelen.


Natalie Portman heeft besloten om de Israëlische Genesis Prijs 2018 niet te accepteren, omdat ze bang is dat haar aanwezigheid zou worden gezien als steun voor premier Benjamin Netanyahu, die op het evenement zal spreken.

De ster, bekend van Black Swan, was benoemd tot winnaar van de Genesis Prijs in november voor haar toewijding aan het Joodse volk door middel van haar carrière en prestaties. Maar organisatoren van het evenement maakten afgelopen donderdag bekend dat Portman niet zou afreizen naar het land om de ceremonie bij te wonen. De actrice gaf aan zich niet comfortabel te voelen door recente ontwikkelingen in het gebied. Haar opmerkingen verwijzen naar het gebruik van dodelijk geweld door het Israëlische leger tijdens de Palestijnse demonstraties in de Gazastrook, waardoor verschillende mensen stierven.

Deze beslissing zorgde voor veel kritiek in Israël, waarbij een lid van de rechtse partij van Netanyahu riep op om het Israëlische paspoort van Portman af te pakken.

"Ik heb ervoor gekozen om niet aanwezig te zijn omdat ik niet wil dat het lijkt alsof ik Benjamin Netanyahu steun, die een speech zou geven tijdens de ceremonie," vertelt de actrice nu op Instagram.

Ze wijst daarbij ook de beweringen af die zeggen dat ze supporter is van de Boycot, Desinvesteringen en Sancties-beweging, waarbij activisten artiesten pushen om hun culturele banden met de Joodse staat te breken om zo te protesteren tegen de Israëlische behandeling van Palestijnen.

Portman zegt in haar statement ook te gaan doneren aan verschillende goede doelen in Israel. De namen van de goede doelen wordt nog bekend gemaakt, en de actrice hoopt dat anderen het goede werk van de organisaties ook zullen steunen.

Cover Media/Novum Nieuws