Filmfestival van Karlovy Vary opent met hommage aan Milos Forman © BELGA

Het internationale filmfestival van Karlsbad (Karlovy Vary) zal eind juni hulde brengen aan de onlangs overleden regisseur Milos Forman. De 53ste editie van het filmfestival opent op 29 juni met een vertoning van "Loves of a Blonde", een van zijn bekendste klassiekers. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Forman wordt door de organisatoren op handen gedragen omdat hij zijn invloed gebruikte om grote internationale sterren te trekken naar het filmfestival van Karlovy Vary. "Milos Forman was niet alleen een uitstekend regisseur, maar ook een goede vriend van het filmfestival. We hebben besloten om hem niet met een toespraak te eren, maar met datgene dat hij symboliseert: een film", verklaarde directeur Jiri Bartoska.

Milos Forman werd in 1932 geboren in Caslav, in het toenmalige Tsjechslovakije. In de jaren zestig sloot hij zich aan bij de nieuwe golf van Tsjechslovaakse filmmakers die zich tegen het communistische regime keerden. Zijn bekendste wapenfeit uit zijn Europese periode is "The Loves of a Blonde" uit 1965. Drie jaar later week hij uit naar Parijs en vervolgens naar de Verenigde Staten, waar hij onder meer de Oscarwinnende films "One Flew Over the Cuckoo's Nest" en "Amadeus" draaide. Forman overleed op 14 april in zijn huis in Connecticut.