'Gravity' is de meest foutieve ruimtefilm ooit volgens NASA-wetenschappers © BELGA

In een video van de BBC waarin wetenschappers van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, die gespecialiseerd zijn in ruimteverkenning, de beste en slechtste ruimtefilms ooit opsommen wordt het ruimtedrama van Alfonso Cuarón, het met zeven Oscars bekroonde 'Gravity' uit 2013, het meest genoemd als "meest foutieve film ooit". De film zou bol staan van de wetenschappelijke blunders.

Andere films die berucht zijn voor hun wetenschappelijke onzorgvuldigheden zijn 'Mission To Mars', 'Armageddon' en 'Red Planet'. Maar 'Gravity' spant de kroon: "De film respecteert de meeste natuurwetten niet. Alles dat fout kon zijn, is fout", stelde een wetenschapper.

De bekende Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson kaartte in een reeks tweets in 2013 de wetenschappelijke blunders al aan (opgepast, spoilers!): "Wanneer Clooney de ketting waar (Sandra) Bullock aan vasthangt loslaat, zweeft hij weg. In de ruimte, zonder zwaartekracht, zou een simpele, korte ruk aan die ketting hen weer bijeen kunnen brengen." Die opmerking doet de hele dramatische ontknoping van de film teniet, aangezien het personage van Clooney dus niet had moeten sterven indien de natuurwetten gerespecteerd werden.

Andere blunders: "Het haar van Bullock zou moeten zweven op haar hoofd, want er is geen zwaartekracht. Maar het zweeft niet." of "Waarom bevinden de Hubble, het Chinese ruimtestation en het ISS zich allemaal in hetzelfde gezichtsveld, terwijl ze alle drie op een verschillende hoogte zweven?"

Ruimtefilms die wel lof kregen voor hun wetenschappelijke nauwkeurigheid zijn 'Interstellar', 'Hidden Figures', 'The Martian' en 'Apollo 13'.