Gaat het goed of slecht met België? Kobe Ilsen zoekt het antwoord over de hele wereld © VRT

Vanaf woensdag trekt Kobe Ilsen in het nieuwe programma Op één de wereld rond met een open en nieuwsgierige blik om te kijken en te vergelijken: wat gaat er goed in ons land? Waar zijn andere landen dan weer een krak in? En van wie kunnen de Belgen nog iets opsteken? De reis brengt hem onder meer van Amerikaans Samoa, IJsland en Brazilië tot Ghana, Singapore en Irak.


Op basis van internationale lijsten van betrouwbare instanties als WHO, UN en ja, zelfs FIFA, gaat Kobe naar de beste en de slechtste leerling van de klas. Geen interviews met ministers of andere hooggeplaatsten, wel met gewone mensen. Zoals een gezin in Hong Kong, dat met vijf familieleden woont in een klein studiootje. Of een werknemer van een Japans bedrijf die verplicht op dieet moet van zijn baas. En hoe sukkel je in Benin door het humaniora als je school zelfs geen stromend water of toilet heeft? Hoe beland je in IJsland, het meest veilige land ter wereld, in de gevangenis? En hoe overleef je de hel van IS in Irak zonder eten en drinken voor je baby?

Kobe onderzoekt het, want België kan nog heel wat leren van dichte en verre buren. Of ze nu de beste of de slechtste zijn op vlak van onderwijs, afval, veiligheid, gezondheid, wonen, werk, relaties of voetbal.

De eerste aflevering zoomt in op het thema gezondheid. Belgen zijn levensgenieters, echte Bourgondiërs. We eten graag lekker en het mag altijd een beetje meer zijn. Maar worden we daar niet dik van? Kobe trekt naar het land dat op nummer één staat: Amerikaans Samoa , waar meer dan zestig procent van de mensen kampt met overgewicht. En wat is het geheim van Japan? Een land waar amper drie procent van de mensen te dik is.

Bekijk Op één elke woensdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen.