Stem van Apu uit 'The Simpsons' "bereid om stap opzij te zetten" na kritiek op personage © BELGA

De stemacteur van het personage Apu uit de animatiereeks 'The Simpsons', dat de laatste tijd steeds meer kritiek over zich heen krijgt omwille van zijn stereotiepe karakter, heeft op de Amerikaanse talkshow 'Late Show' verklaard dat hij bereid is om een stap opzij te zetten. Hank Azaria voegt er nog aan toe dat hij eveneens bereid is om het personage van de Indische winkeluitbater te helpen aanpassen.

De kritiek op het personage begon vorig jaar aan te zwellen, toen de Amerikaanse comedian met Indiase roots Hari Kondabolu met zijn documentaire 'The Problem With Apu' de kat de bel aanbond. De documentaire stelde het vermeend racistische stereotype van Kwik-E-Mart-eigenaar Apu Nahasapeemapetilon aan de kaak.

De makers van 'The Simpsons' benaderden de kwestie via de personages Marge en Lisa in een aflevering die begin deze maand werd uitgezonden. In een bepaalde scène richt Lisa zich naar de kijker met de woorden: "Iets wat decennia geleden gestart is, niemand tegen de borst stootte en op applaus onthaald werd, is nu politiek incorrect. Wat kan je doen?" Waarna een ingekaderde foto van Apu naast het bed van Lisa in beeld komt. De scène gooide nog meer olie op het vuur. Veel criticasters vonden dat de makers te laks en zelfs misprijzend reageerden op de hetze.

In 'Late Show' reageerde gisteren ook stemacteur Hank Azaria. Hij riep onder meer op om meer Zuid-Aziatische schrijvers aan te nemen voor de serie en verklaarde "verdrietig" te zijn om het idee dat "eender wie, jong of oud, vroeger of nu, gepest zou kunnen worden door de invloed van het beeld van Apu". "Ik ben absoluut bereid om een stap opzij te zetten, of de overgang naar een nieuw soort personage te begeleiden", vervolgde hij.