ULB blijft bij eredoctoraat voor regisseur Ken Loach, ondanks afkeuring door premier © BELGA

De Brusselse universiteit ULB blijft erbij dat de Britse regisseur Ken Loach, ondanks de kritiek van de afgelopen dagen, vandaag een eredoctoraat moet krijgen. Dat heeft rector Yvon Englert vanochtend gezegd in een interview op La Première. Loach wordt beschuldigd van antisemitisme en negationisme, maar Englert verwerpt die beschuldigingen. Tegelijk beklemtoont hij dat zijn universiteit onafhankelijk is. Gisterenavond had ook premier Charles Michel zijn afkeuring laten blijken over de keuze van zijn alma mater om Loach te bekronen.

Englert zei akkoord te zijn met de premier als hij zegt dat geen enkele vorm van antisemitisme getolereerd mag worden. In een toespraak, woensdagavond in de Grote Synagoge van Brussel voor de 70e verjaardag van Israël, had Michel eraan toegevoegd dat ook zijn alma mater antisemitisme niet mag tolereren.

"Ik heb de eerste minister geen lessen of kritiek te geven", aldus Englert. "Hij doet wat hij denkt te moeten doen, maar de universiteit waakt heel erg over haar onafhankelijkheid. Autoriteitsargumenten zijn argumenten die men niet kan aanvaarden in een instelling van het vrije onderzoek."

Englert verzekerde dat de universiteit de controversiële uitspraken van Loach "met ernst en onafhankelijkheid" had onderzocht. Besluit was dat Loach op geen enkele wijze negationisme of antisemitisme aangewreven kon worden. "Denkt u dat de universiteiten van Birmingham, van Oxford, van Liverpool Hope of de ULB met het antisemitisme flirten?"

De ULB-rector waarschuwde ook de stemmen die van de controverse "een politieke match" willen maken. Hij zegt bedroefd te zijn over de verdeeldheid binnen de universiteit "die we niet gewild hebben". Zijn universiteit strijdt tegen antisemitisme en xenofobie, klinkt het nog.

Op vraag van de ULB heeft de cineast dinsdag herhaald dat hij "elke vorm van ontkenning van de Holocaust" veroordeelt, en dat hij gechoqueerd is om zo'n verduidelijking te moeten verschaffen.

Op het cv van de 81-jarige filmregisseur staan twee Gouden Palmen op het Filmfestival van Cannes, voor 'The Wind That Shakes the Barley' uit 2006 en 'I, Daniel Blake' uit 2016. Loach staat bekend omwille van zijn sociaal realistische stijl en de socialistische thema's die hij in zijn films verweeft.