De Zweed Avicii, een van de bekendste dj's van de Electronic Dance Music (EDM) die vorige vrijdag op 28-jarige leeftijd overleed, "kon niet meer" en "wilde rust", schreef zijn familie in een open brief.

Tim Bergling, zijn echte naam, werd vorige week vrijdag levenloos aangetroffen in Masqat, de hoofdstad van het sultanaat Oman, waar hij al enkele dagen met enkele vrienden op vakantie was. "Hij worstelde echt met gedachten over betekenis, leven, geluk", schreef zijn familie in de brief. "Hij kon niet lang meer doorgaan, hij wilde rust en vrede vinden".

Een woordvoerder van de artiest weigerde commentaar te geven over de doodsoorzaak, ook niet of het om zelfdoding ging. Een bron bij de politie in Oman had al gezegd dat een criminele piste werd uitgesloten.

De afgelopen jaren maakte de Zweed geen geheim van zijn gezondheidsproblemen, zoals zijn pancreatitis als gevolg van overmatig alcoholgebruik. In 2014 moest hij een reeks optredens annuleren om zijn galblaas en appendix te laten verwijderen. "Tim was niet geschikt voor het leven dat hij leidde, de zakelijke machine. Hij was een gevoelige artiest die hield van zijn fans, maar uit de spotlights wilde blijven", zei zijn familie. Twee jaar geleden verraste hij zijn fans door zijn afscheid aan te kondigen.

"Toen hij stopte met toeren, wilde hij een balans vinden in zijn leven om gelukkig te zijn en te kunnen doen waar hij het meest van hield - muziek maken".

Zijn familie beschrijft hem als "een eeuwig ontevreden perfectionist die door het vele reizen en harde werken onder extreem hoge druk stond".

Het veel te vroege afscheid van Avicii